Tarihi Eserler Müzeye Teslim Ediliyor

Tarihi eser kaçakçılarının imitasyon oyunu! Operasyonda ele geçirilmişti

Batman ve Siirt’te güvenlik güçleri tarafından ele geçirilen ve tarihi değeri olduğu düşünülen eserler, Batman Müzesi’nde incelenmek üzere teslim ediliyor. 2023 yılında, operasyonlar sırasında ele geçirilen 7 bin 276 eser de müzeye incelenmek üzere teslim edildi. Uzmanlar tarafından oluşturulan komisyon, dönemsel özelliklerine göre sınıflandırılan eserleri inceledi ve yapılan araştırmalar sonucunda eserlerin yüzde 30’unun imitasyon olduğu belirlendi. Restorasyon işlemlerinin ardından bazı tarihi eserler müzede sergilenirken, teşhir edilecek durumda olmayanlar ise depoda koruma koşullarında muhafaza edildi.

Müzedeki uzman arkeolog Abdurrahman Demir, eserlerin incelenmesi ve sınıflandırılması hakkında şunları söyledi: “Eserlerin kültür varlığı olup olmadığına karar vermek adına oluşturulan komisyon, dönemsel özelliklerine bakarak değerlendirme yapmaktadır. Komisyon, eserin taşınır kültür varlığı, taşınmaz kültür varlığı ya da imitasyon olduğuna karar verdikten sonra gerekli işlemleri gerçekleştirmektedir. Müzeye getirilen eserler, önce envanterlik değerleri belirlendikten sonra restoratörler tarafından gerekli konservasyon ve restorasyon işlemlerinden geçirilerek depoda saklanmaktadır. Teşhirlik durumunda olan eserler ise sergilenmektedir. Toplumun tamamına ait olan devlet malı niteliğindeki kültür varlıklarının müzelere teslim edilmesi en doğru ve uygun yol olacaktır.”

Demir ayrıca, müzede incelenmeye alınan eserlerin önemine vurgu yaparak şunları ekledi: “Batman ve Siirt bölgelerinde yapılan operasyonlar sonucunda ele geçirilen eserlerin, müze çalışanları tarafından incelenerek koruma altına alındığını belirtmek isterim. Özellikle sahte eserlerin piyasada dolaşımına dikkat çekerek, vatandaşlarımızın bu konuda bilinçli olmalarını ve kaçakçılıkla mücadelede destek vermelerini önemle rica ediyorum. Kültür varlıklarımızın korunması ve müzeler aracılığıyla gelecek nesillere aktarılması, hepimizin sorumluluğudur.”