Tarihi Sütunun Keşfi: Hatay’da Önemli Bir Bulgu

Ağır hasarlı binanın altında merak uyandıran eser: Depremden sonra dikkatleri üzerine çekti

Kahramanmaraş Merkezli Depremlerde Hasar Alan Hatay’da Tarihi Sütun Ortaya Çıktı

Hatay, yüzyıllardır birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bir şehir olduğu bilinmektedir. Son depremde, binaların altında gizlenmiş tarihi eserler ve yapılar da gün yüzüne çıkmaya devam ediyor. Antakya ilçesi Sofular Mahallesi’nde 2 katlı ağır hasarlı bir binanın altında bulunan 2 buçuk metre uzunluğunda ve 70 santimetre çapındaki devasa sütun, vatandaşların ilgisini çekti.

Vatandaşlar tarafından yapılan araştırmalarda 2 bin yıllık bir yapı olduğuna inanılan sütun için resmi kurumlara başvurular yapıldı. Geçmişi merak uyandıran bu devasa yapının koruma altına alınması talep ediliyor. “Depremden sonra mahallemizde dikkatimizi çeken tarihi bir sütun oldu” diyen Yahya Kırkıcı, “Bu sütunu biz çocukluğumuzdan beri biliyoruz. Hatta babalarımız ve dedelerimiz de biliyor. Bina ağır hasarlı olduğu için bu sütunun araştırılmasını istiyoruz. Gerekirse koruma altına alınmasını talep ettik yetkililerden. Hatay Müze Müdürlüğü’ne de bildirdik. Boyutu 2 buçuk metrelik bir taş, çapı da tahminimce 70 santimetre gelir. Gayet büyük duruyor” şeklinde konuştu.

Çocukluğundan beri taşın üzerinde oyun oynadıklarını dile getiren Kırkıcı, “Biz çocukluğumuzdan beri bu taşın üzerinde oyun oynuyorduk. Şimdi bina da ağır hasarlı olduğundan sütun koruma altına alınsın dedik. Birkaç arkeolog arkadaşa da gösterdik. Baktıklarında mazisinin bayağı eski olduğunu söylediler. Tahminimce 2 bin yıllık varmış, ben çok anlamıyorum. Umarım yetkililer araştırırlar ve önlem alırlar. Bu taşın bulunduğu yapının altında kuyu da var. Mahallemizde tarihi eserler var, bu eserlerin üzerine binalar yapıldı derken hepsi kayboldu” ifadelerini kullandı.