Tarım ve Orman Bakanlığı, iklim değişikliği ve türlerin bilinçsiz şekilde sucul ortamlarda bırakılması gibi faktörlerin, istilacı türlerin yayılma hızını artırdığına dikkat çekerek, Hürriyet aracılığıyla şu uyarılarda bulundu: “Günümüzde biyolojik çeşitlilik ciddi tehditlerle karşı karşıya. İstilacı türlerin yaygınlaşması da bu tehditlerin başında geliyor. Yapılan bilimsel çalışmalar son 50 yılda istilacı türlerin dünya ekonomisine 1.5 trilyon dolar zarar verdiğini ve her yıl bu zararın artarak devam ettiğini gösteriyor. Denizlerimizde 100’den fazla, Akdeniz’de ise 1000’in üzerinde istilacı tür kaydedildi. İç sularımızda ise sivrisinek balığı, zebra midyesi, İsrail sazanı, güneşbalığı, gümüşbalığı, çakılbalığı ve bazı akvaryum balığı türleri gibi 30’a yakın yabancı ve istilacı tür bulunuyor.
Bakanlık olarak balonbalığı ve aslanbalığı gibi istilacı balık türleriyle mücadele ediyoruz. Örneğin, destekleme ile avlanan her bir dişi balonbalığı, yaklaşık 5 milyon yeni bireyin ekosisteme girmesinin engellenmesine katkı sağlıyor. Ancak, Süveyş Kanalı, balast suları, iklim değişikliği ve türlerin bilinçsiz şekilde sucul ortamlara bırakılması gibi faktörler, istilacı türlerin yayılma hızını artırıyor.
Vatandaşlarımızın özellikle evlerindeki akvaryumlarda baktıkları balık türlerini, göl ya da su kaynaklarına bırakmamaları veya bir su kaynağındaki canlıyı başka bir su kaynağına taşımamaları büyük önem taşıyor.” Bakanlık, doğal yaşamın korunması için vatandaşların da duyarlı olmasını ve istilacı türlerin yayılmasına engel olmak için üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini istedi.