“Tartışmalı Düzenleme Sonrası Gazeteci Tolga Şardan Tutuklandı, Anayasa Mahkemesi İptal Talebini Ret Etti”

Dezenformasyon Yasası’na Anayasa vizesi

Tartışmalı düzenlemenin ardından gazeteci Tolga Şardan tutuklandı. CHP ise, 7418 sayılı Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 29. maddesi ve Türk Ceza Kanunu’na eklenen 217/A maddesini iptal ettirmek için Anayasa Mahkemesi’ne başvurdu. Bu maddeye göre, “halkı yanıltıcı bilgiyi açıkça yayma” suçunu işleyenler 1 ila 3 yıl arasında hapis cezasıyla cezalandırılıyordu.

AYM Genel Kurulu CHP’nin iptal talebini dün görüşerek ret kararı aldı. Anayasa Mahkemesi, düzenlemenin anayasaya aykırı olmadığına karar verdi. Böylece TCK’nın 217/A maddesi yürürlükte kalmaya devam edecek. “Halkı yanıltıcı bilgiyi açıkça yayma” suçunu işleyenler hakkında 1 ila 3 yıl arasında hapis cezası istenebilecek ve tutuklama kararı verilebilecek.

İşte o madde: TCK’ye eklenen 217/A madde metni şu şekilde: “Halkı yanıltıcı bilgiyi açıkça yayma: (1) Amaç sadece halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak olan kişi, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozacak şekilde açıkça yayarsa, 1 ila 3 yıl arasında hapis cezasıyla cezalandırılır. (2) Suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgüt faaliyeti kapsamında işleyen fail, birinci fıkraya göre verilen cezanın yarısı oranında artırılarak cezalandırılır.”