Tayyip Erdoğan’dan İhracat ve Emeklilik Konularında Önemli Açıklamalar

Çalışan emekli de ikramiye alacak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin düzenlediği İnovaLİG Şampiyonları Ödül Töreni ve Öğretmenler Günü Buluşması’na katıldı. Öğretmenler Günü programında, Cumhuriyet’in 100. yılı dolayısıyla çalışmayan emeklilere verilen 5 bin TL’lik ikramiyeyle ilgili önemli bir açıklamada bulundu. Erdoğan, “İlk düzenlemeden yararlanamayan, çiftçi ve BAĞKUR’lu esnaf emeklimiz başta olmak üzere 4 milyon 689 bin emeklimiz de 5 bin TL ödeme imkânından faydalanacak” dedi. Emeklilerin bir kısmının dışarıda bırakılmasını hakkaniyetsiz bulduklarını belirten Erdoğan, bakanlara talimat vererek gerekli kanun teklifini Meclis’e sunacaklarını söyledi.

İhracat toplantısında ise Erdoğan, Türkiye’nin tarihi bir başarı hikayesi yazdığını ifade etti. Türkiye’nin üretimine, istihdamına ve ihracatına katkıda bulunan tüm şirketlere gurur duyduklarını belirten Erdoğan, “Yeter ki siz çalışın, üretin, istihdam oluşturun. Yeter ki siz bu ülkenin ürünlerini dünyanın dört bir yanına ulaştırın. Yeter ki siz Türkiye’nin potansiyeline güvenmeye, inanmaya devam edin. Allah’ın izniyle sizi asla yalnız bırakmayız” dedi.

İhracattaki başarı hikayesine de değinen Erdoğan, göreve geldiklerinde yıllık ihracatın sadece 36.1 milyar dolar olduğunu hatırlattı. Geçen sene ise 254.2 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin ihracatını en hızlı arttıran ülkeler arasında üçüncü sırada yer aldığını söyledi. Küresel zorluklara rağmen ihracatın hâlâ artış trendinde olduğunu vurgulayan Erdoğan, ekim ayında yeni bir ihracat rekoru kırıldığını da aktardı. Son 12 aylık ihracatın 254.8 milyar dolara ulaştığını açıklayan Erdoğan, yıllık cari denge açığında ise son iki ayda 7.3 milyar dolarlık iyileşme sağlandığını ifade etti. Bittik, battık, mahvolduk diyenlere rağmen çalışmalarının karşılığını rekor ihracat rakamlarıyla aldıklarını belirtti.

Erdoğan, konuşmasında enflasyon ve yüksek kiraların ücretlilere olan etkisine de değindi. Ev sahiplerinin yaptığı insafsız uygulamaların bir kenara konulamayacağını söyleyen Erdoğan, bir vatandaşın kendisine “Ev sahibi beni sıkıştırıyor. 2 bin 500 lira veriyorum. Kiramı 7 bin 500 liraya çıkardı. Ya verirsin ya çıkarsın diyor” dediğini aktardı. Bu durumu belediye başkanına ilettiğini ve çözüm bulunmasını talep ettiğini belirten Erdoğan, ev sahiplerine vicdanlı olup olmadıklarını sormak durumunda olduklarını ifade etti.

Son olarak, Türkiye’yi içine kapatmayı hedefleyen söylemleri iyi niyetli bulmadıklarını dile getiren Erdoğan, faşizmin büyük bir engel olduğunu belirtti. Bilim, sanat ve özgür düşünceye düşman olan faşizmin gençleri zehirlemelerine izin vermeyeceklerini vurguladı.