Komisyon Üye Dağılımı ve Çalışma Prensipleri Netleşti
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, AK Parti, CHP, DEM Parti, MHP, İYİ Parti ve YYP’nin grup başkanvekilleriyle bir araya geldi. Yaklaşık 2.5 saat süren görüşmede, komisyonun yapısı ve işleyişine dair detaylar ele alındı. Toplantı sonrasında alınan kararların yazılı hale getirilerek ilgili partilere iletileceği açıklandı. Önümüzdeki hafta Meclis Başkanı’nın parti liderleriyle yeniden bir araya gelmesi ve üye bildirim sürecini başlatması bekleniyor.
45 Kontenjanlı Komisyon: Partilere Göre Üye Sayıları Belli Oldu
Mecliste temsil edilen tüm partiler için toplam 45 kontenjan ayrılırken, komisyonun fiilen 41 üyeden oluşması planlanıyor. Temsil oranına göre AK Parti’ye 13, CHP’ye 7 üyelik tahsis edilirken, grubu bulunan diğer partilere 3’er kontenjan verilecek. Grubu olmayan 7 parti ile bağımsızlar ise kura yöntemiyle 1’er üye ile temsil edilecek. İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu’nun, “komisyona üye göndermeyeceklerini” açıklaması nedeniyle, komisyonun 41-42 üyeli olması öngörülüyor.
Özel Yasaya Gerek Kalmadan Esnek Çalışma Modeli Benimsendi
CHP ve DEM Parti’nin komisyonun yasal yetkilerle donatılması yönündeki taleplerine rağmen, “Meclis Başkanı’nın inisiyatifiyle” kurulması kararlaştırıldı. Çalışma ilkeleri, görev alanı ve karar alma yöntemlerinin komisyonun ilk toplantısında belirleneceği ifade edildi. Koordinatör grup başkanvekillerinin, komisyon gündemi için ön taslak hazırlayabileceği de toplantıda vurgulandı. Ayrıca, TBMM Başkanı Kurtulmuş’un TİP Genel Başkanı Erkan Baş’la görüşerek sürece dair istişarede bulunduğu öğrenildi.