TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş Türkiye-Azerbaycan İlişkilerini Vurguladı ve Karabağ Özgürleşti

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş: 'Gücümüzü kullanmanın vakti gelmiştir'

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Ankara’daki bir otelde düzenlenen ‘Türk Dünyası Yüzyılı: Siyasi, Ekonomik İlişkilerde Yeni Rol Modeli’ konulu konferansa katıldı. Kurtulmuş, Türkiye ve Azerbaycan’ın ülkeler arası ilişkileri güçlendirmek için eş zamanlı olarak ortak bir irade ortaya koyduğunu ifade ederek, “Bu durumun çok değerli ve önemli olduğunu vurgulamak isterim. Türkiye ve Azerbaycan, tek millet, iki devlet anlayışı çerçevesinde, Cumhurbaşkanlarımızın liderlikleri sayesinde ortak iş birliğini gerçekleştirdik. Karabağ’ın yaşadığı işgalin sona erdirilmesi konusunda Azerbaycan’ın liderliği ve Türkiye’nin tam desteği önemli rol oynamıştır. Bu süreçte, herkesin bildiği gibi, dünyanın egemenleri için göz ardı edilmesi gereken bir mesele olan 30 yıllık Ermeni işgali ve zulmü, Azerbaycan’ın çabalarıyla son bulmuştur. Azerbaycan kendi göbeğini keserek, bugün Karabağ özgürleşmiştir. Gelecekte Karabağ’ın da daha da refaha kavuşacağına inanıyorum” dedi.

Kurtulmuş, iki ülkenin bölgede denge ve istikrar yaratarak dünya barışına ciddi katkıda bulunacağını belirtti. Kendi milli eksenimize güvenerek, Türk Devletler Birliği’nin gücünü ortaya koyabileceğimizi söyleyen Kurtulmuş, “Tek tek ülkelerin hareket etmesi yerine, ortak hedefler doğrultusunda hareket etmek için ciddi bir irade olduğunu görüyoruz. Orta Asya’dan Avrupa’ya olan bu koridorda, söyleme, etkiye ve karara sahip olabilecek bir konuma gelmiş durumdayız. Türkiye’nin milli eksenine bağlı olduğu takdirde, dünyada söz sahibi olabileceğimiz bir siyasi fikir ve ekonomik güç merkezi ortaya çıkacaktır. Bu merkezin güçlenmesi, dünyanın çatışma bölgelerindeki selameti için gereklidir” şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, Türkiye’nin jeostratejik bir avantaja sahip olduğunu belirterek, “Bu avantajı kullanmanın tek yolu, güçlü bir duruş sergilemek ve kendi gücümüze güvenmektir. 21. yüzyılda başkalarının himayesiyle ilerlemek mümkün değildir. Kendi gücümüzü kullanarak, dünya milletleriyle barış ve refah ortamını sağlayarak ilerlemeliyiz. Başkasından medet ummak yerine, gücümüzü kullanma zamanı gelmiştir. Türkiye Yüzyılı vizyonu, sadece siyasi bir slogan değil, milletimizin ortak hedeflerinden biridir. Güçlü bir Türkiye’nin yüzyılı demektir” dedi.

AK Parti Genel Başkan Vekili Efkan Ala ise Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ilişkilerin örnek niteliğinde olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki diplomatik bağların seviyesini göstermek için “Karabağ” kelimesinin yeterli olduğunu belirten Ala, “30 yıldır işgal altında olan topraklar iki devletin iş birliği sayesinde özgürleşmiştir. Bu, onurlu bir dış politikanın göstergesidir. Azerbaycan-Türkiye iş birliğinin geliştirilmesi bizim için bir seçenek değil, mecburiyettir” şeklinde konuştu.