TBMM Yeni Yasama Dönemine Başlarken, Asgari Ücret ve Aile Bankası Gündemde!

TBMM asgari ücret, emekliye zam ve kira için toplanıyor

TBMM’de yeni yasama dönemi başlıyor. Yemin törenlerinin ardından bu hafta yasama mesaisi başlayacak. Salı günü gerçekleştirilecek Genel Kurul toplantısında Başkanlık Divanı ve ihtisas komisyonlarının partilere göre üye dağılımı belirlenecek. Çarşamba günü ise başkanlık divanları ve komisyonlarda AK Parti, CHP, Yeşil Sol Parti, MHP ve İYİ Parti gruplarına düşen üyeler seçilecek. Daha sonra komisyonlar toplanarak kendi başkanlık divanlarını belirleyecekler.

Meclis’in ilk işi, asgari ücret ile emekli ve memur maaşlarında artış ve kira artışına sınırlamaya ilişkin düzenlemeleri içeren yasa teklifini yasalaştırmak olacak. Asgari ücret miktarı Meclis dışındaki komisyonda belirlenecek ancak devlet desteğiyle ilgili düzenleme yasayla yapılacak. Ardından Aile ve Gençlik Bankası kurulmasına ilişkin teklifin görüşülmesi planlanıyor. Bu banka sayesinde, gençlere, evlenmek isteyen çiftlere ve ev kadınlarına sosyal destek sağlanacak.

Teklif üzerinde çalışmalar devam ediyor, ancak evlenmek isteyen çiftlere 150 bin liraya kadar 48 ay vadeli faizsiz kredi verilmesi öngörülüyor. Kredinin 24 ayı geri ödemesiz olacak, toplamda ise vadenin 72 ayı bulabilecek. Kendi hesabına sigorta yaptırmak isteyen ev kadınlarının emekli olmaları için prim giderlerinin üçte biri devlet tarafından karşılanacak.

Aile ve Gençlik Bankası üzerinden eğitim ve sağlık başta olmak üzere çocuklar ve gençlerin gelişimine yönelik alanlarda destekler sağlanacak. Dijital bankanın kaynağı, Karadeniz gazı ile Gabar petrolünün geliri gibi doğal zenginliklerden oluşacak fonlarla sağlanacak.

Kurban Bayramı tatili nedeniyle Meclis, 23 Haziran’dan itibaren çalışmayacak. Ancak AK Parti ve MHP, bayramdan sonra Meclis’te çalışarak sosyal destek paketlerini 15 Temmuz’a kadar yasalaştırmayı planlıyor.