“TCG İstanbul Fırkateyni: Milli Gemi Projesi Tanıtıldı”

Yüzde 80 yerlilik oranı var: TCG İstanbul göreve hazır

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, TCG İstanbul Fırkateyni’ni Basına Tanıttı

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi (DPO) tarafından projelendirilen ve İstanbul Tersanesinde üretilen MİLGEM (Milli Gemi) istif sınıfı TCG İstanbul Fırkateyni, basın mensuplarına tanıtıldı. Tersane turunda konuşan İstanbul Tersanesi Komutanı Tuğamiral Recep Erdinç Yetkin ve Dizayn Proje Ofisi Müdürü Doç. Dr. Müh. Alb. Hakan Uçar, Türkiye’nin sahip olduğu en büyük askeri tersanenin gemi inşa, makine, elektrik ve elektronik sistemlerinin mühendisler tarafından nasıl tasarlandığını anlattılar.

Tuğamiral Yetkin, “Gemilerimize ana muharip unsurlarımız olan hücum botlarımız, karakol gemilerimiz, korvetlerimiz ve fırkateynlerimizin tüm makineleri üretici seviyesinde, yurt dışı bağımlılığımız olmaksızın burada toplanabilmekte, arızaları burada giderilebilmekte ve tekrar gemilere monte edilebilmektedir. Makinelerimiz burada toplandıktan, göreve hazır hale getirildikten sonra gemiye konmadan önce yaptığımız bir işlem daha var, o da o makineleri sanki gemideymiş gibi test edebilme imkanımız var. Bunu bu seviyede yapan başka bir tersane bulunmamakta” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin Milli Gemi (MİLGEM) projesi kapsamında üretilen ADA Sınıfı korvetlerin ardından TCG İstanbul Fırkateyni de tamamlandı. MİLGEM projesinde toplam 12 gemi üretilmesi hedeflenirken TCG İstanbul’un ardından yapılacak olan TF-2000 Hava Savunma Hava Muhribi (HSHM) gemisinin tasarımının tamamlandığı, 60 bin tonluk Milli Uçak Gemisi’nin (MUG) ise tasarımının Proje ve Dizayn ofisi tarafından başlatıldığı öğrenildi.

TCG İstanbul Fırkateyni, yaklaşık 1 ay içinde tüm testleri tamamlayarak göreve başlaması bekleniyor. Gemide yerli olarak geliştirilen HİSAR-D Dikey Lançer Atım Sistemi ve Roketsan tarafından geliştirilen 120 deniz mili menzile sahip ATMACA güdümlü mermisi bulunmaktadır. Aynı zamanda su üstü ve kara hedeflerine atış yapabilen bir adet 76 mm’lik baştopu ile 2 adet 25 mm’lik uzaktan komutalı silah sistemi, Alper seyir ve gezi radarı, Cenk hava arama radarları ile Denizgözü Ahtapot Sensörü ve Gökdeniz Entegre Takip Sensörleri gibi yerli ve milli sistemler de bulunmaktadır. Savaş Harekat Merkezi’nde bulunan tüm cihazların yazılımlarının Havelsan tarafından tamamen yerli olarak yapıldığı belirtildi.

Tersane Komutanı Tuğamiral Recep Erdinç Yetkin, “İstanbul gemimizin de eğitimleri büyük bir hızla devam etmektedir. Mavi vatanımızda görev yapmaya hazırdır. Gelişmiş ve yetkin komuta kontrol sistemleriyle ve artan sensör ve silahlarıyla çok etkin bir vuruş gücüne sahip olacaktır. Bu gemiyle deniz kuvvetlerimizin çok önemli bir yetenek kazanacağını düşünüyorum. Yerlilik oranı yüzde 80 olan gemimizin eksik olan ana tahrik sistemleri yani makineleri de millileştirme, yerlileştirme yolunda devam etmektedir” açıklamasında bulundu.

Atatürk’ün son 54 gününü geçirdiği yat Savarona’nın İstanbul Tersanesi’nde bakımı devam ediyor. Tersane Komutanı Tuğamiral Yetkin, “Savarona gemimizin bakım ve onarımlarına büyük bir motivasyon ve heyecan içerisinde devam ediyoruz. Yapılan çalışmalarla gemiyi yaz aylarında yeniden seyir yapabilecek hale getirmek için özveri ile çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.