“The Ocean Race’in Zorlu Finali Hollanda’nın Lahey Şehrinde Gerçekleşti”

‘Okyanus rallisi’ finale yelken açtı

Hollanda, Ocean Race’in Son Durağına Ev Sahipliği Yaptı

Dünya yelken yarışlarından The Ocean Race’in zorlu finali, Hollanda’nın Lahey şehrinde gerçekleşti. Volvo Cars sponsorluğunda 50. yılını kutlayan yarışta en iyi yelkenciler, adeta bir hayatta kalma savaşı veriyorlar. Sporcular, VO65 ve IMOCA yelkenlerle 6 ay boyunca dünyayı dolaşıyorlar ve yarışı birinci tamamlamak için mücadele ediyorlar. 15 Ocak’ta İspanya’nın Alicante şehrinde başlayan yarış, Cenova’da son bulacak ve toplamda 60 bin kilometre kat edilmiş olacak.

Sporcular aylarca tekne içinde yaşayarak, enerji ve kalori miktarı belirlenmiş toz halindeki besinler ve kurutulmuş gıdalar tüketiyorlar. Su ihtiyaçlarını deniz suyunu arıtarak karşılıyorlar ve her etapta ortalama 11 kilo kaybediyorlar. Eğer teknede bir arıza yaşanırsa, sporcular kendileri tamir ediyor ve hastalık durumunda da kendi başlarına tedavi oluyorlar. Bu zorlu yarışta, aileler de sporcuları durak ülkelerde ziyaret ederek, kısa bir süreliğine de olsa bir araya geliyorlar.

The Ocean Race kapsamında gerçekleştirilen Den Haag Liman Yarışması’nda ise ev sahibi Hollanda JAJO takımı kazandı. Sporcular, Liman Yarışı’nı başlangıcından bu yana önde götürerek tamamladılar. Şimdi sporcular, son yarış için İtalya’nın Cenova şehrine doğru yola çıktılar. Ocean Race’in büyük finali 1 Temmuz’da gerçekleşecek ve önümüzdeki The Ocean Race yarışları 2026-27 ve 2030-31’de düzenlenecek.

Geçtiğimiz iki gün boyunca Lahey, The Ocean Race’i izlemeye gelenlerle dolup taştı. Şehirde konserler ve yelkenle ilgili etkinlikler düzenlenirken, denizciler de heyecanla yarışın son durumunu takip ettiler.