Ticaret Bakanı Ömer Polat: İklimlendirme Sektörü İhracatta Büyük Bir Başarı Elde Ediyor

Ticaret Bakanı Ömer Bolat: İklimlendirme sektöründe dış açık yok

Ticaret Bakanı Ömer Polat, geçtiğimiz ekim ayında, bir fuar sırasında iklimlendirme sektörünün temsilcileriyle bir araya gelerek bir konuşma yapmıştı. Bakan Bolat, ülkemizdeki iklimlendirme sektörünün 2018 yılında 7 milyar dolarlık bir ihracat gerçekleştirdiğini ifade etti ve şunları söyledi: “Bu rakamın 2022 yılında yüzde 56 artarak yaklaşık 11 milyar dolara ulaşacağı projeksiyonu yapılmıştır. 2023’ü de aynı şekilde güzel bir artışla tamamlayacağız. Şu anda, ilk 9 ay itibariyle yüzde 8-9 oranında bir ihracat artışımız mevcuttur. 9 ay boyunca 8 milyar 750 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Önemli olan, şu anda bu sektörde dış açık vermememizdir.”

Bakan Bolat, “Küresel üretim ve ticarette yaşanan durgunluk süreci ile ülkemizin 6 Şubat’taki büyük deprem felaketine rağmen bu yıl bile ekonomide ve ihracatta güçlü bir performans sergilemesi, ekonomimizin direncini ortaya koymaktadır. 2023 yılı ocak-eylül döneminde ihracatımız 187.5 milyar doları aşmıştır. Temmuz ayından itibaren ihracatımız yeniden yükselişe geçmiştir.”

Bakan Bolat, “Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında, tarihin en yüksek aylık ihracat rakamlarını elde ettik. Hedeflenen 255 milyar dolarlık yıllık mal ihracatı ve 100 milyar doları aşan yıllık hizmetler ihracatıyla birlikte yaklaşık 355 milyar dolarlık bir döviz geliri elde etmeyi planlıyoruz. Son 20 yılda dünya ihracatından aldığımız payı 2 katından fazla artırdık. Yüzde 0.50’den yüzde 1.03’e çıktık.” şeklinde konuşmuştu.