TikTok, Türkiye’de İçerik İhlalleriyle Mücadele Ediyor: İşte Son Durum!

Rakamlarla TikTok

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, popüler sosyal medya platformu TikTok’un Türkiye’deki durumunu ele aldı. TikTok’un Ortadoğu, Afrika ve Türkiye Bölgesi Kamu Politikaları’ndan Sorumlu Yöneticisi Emir Gelen, platformun toplamda 30 milyon kullanıcıya sahip olduğunu ve içerik ihlallerinin yüzde 98’inin kullanıcıların şikayeti olmadan müdahale ettiklerini belirtti. Türkiye’de toplumsal hassasiyetleri ön planda tuttuklarını vurgulayan Gelen, 2023 yılının ilk dokuz ayında yaklaşık 16 milyon içeriğin Türkiye’den kaldırıldığını söyledi.

Gelen, komisyona yaptığı sunumda ve milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, aşağıdaki konulara dikkat çekti:

– İhlal edilen içeriklerin yüzde 98’ine kullanıcılar şikayet etmeden müdahale edildi.
– Yapay zeka ve insan moderasyonu kullanılarak içeriklerin yüzde 81’i daha yayınlanmadan önce müdahale edildi.
– Türkiye’de 2023 yılının ilk dokuz ayında yaklaşık 16 milyon içerik yayından kaldırıldı.
– Müdahale edilen içerikler arasında şiddet içeren davranışlar, genç istismarı, müstehcen içerikler, hayvan istismarı, nefret söylemi, taciz ve zorbalık gibi topluluk kurallarını ihlal eden içerikler yer alıyor.
– TikTok, resmi makamlardan gelen içerik kaldırma taleplerine yüzde 97.7 oranında uyum sağlıyor.
– 2021’de 93 milyon TL olan dijital hizmet vergisi, bu yılın ilk on aylık döneminde 449 milyon TL’ye yükseldi.
– Canlı yayınlarla ilgili olarak, Türkiye’deki politika ve kuralların, yaşanan son olaylar üzerine gözden geçirilmesi ve toplumun hassasiyetlerine uyumun sağlanması için bir süreç başlatıldı.
– TikTok, topluluk kurallarına uyum sağlama konusunda teşhircilik, cinsel istismar ve Atatürk’e hakaret gibi her türlü konuyu dikkate alıyor.