TikTok’ta Tartışmalara Yol Açan Çiğ Et Trendi! Uzmanlar Tehlike Çanlarını Çalıyor.

Çok tehlikeli bir akım: Çiğ et diyeti

TikTok’ta büyük tartışmalara yol açan bir Türk kullanıcı, çiğ et yemeyi ve bu deneyimlerini paylaşmayı seçti. Tuba Güleç adındaki kullanıcı, işlenmemiş gıda diyeti yaptığını iddia ederek, çiğ karaciğerden somon balığına ve diğer birçok ete kadar pek çok çeşidi tüketiyor ve bunları sosyal medyada paylaşıyor. Bu durum diğer kullanıcılar arasında “Bizi de yiyebilir”, “Her şeyi çiğ et olarak görmeye başladım” gibi espri niteliğinde yorumlara yol açıyor. Ancak uzmanlar, bu akımın son derece tehlikeli olduğunu belirtiyor.

Medipol Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, şu uyarılarda bulunuyor: “Çiğ ciğer, dalak gibi sakatatların tüketilmesi tifo, brusella, tenya gibi bağırsak parazitlerine ve toksoplazma enfeksiyonuna neden olabilir. Çiğ yumurtanın tüketimi ise salmonella riski doğurur. Çiğ et, karaciğer kanseri ve karaciğer sirozuna, kalınbağırsak kanserine sebep olabilir. Ayrıca, çiğ etin pişirilmesi sırasında yok olan birçok bakteri ve virüs bulunmaktadır. Çiğ etin tüketimi ciddi bakteriyel ve viral hastalıklara yol açabilir. Hayvanlarda bulunan bazı parazitler de insanlara geçebilir. Ahtapot yemenin bile son derece riskli olduğunu belirtmek gerekir.”

Güleç ise çiğ et, karaciğer, somon balığı ve ahtapot tüketimiyle ilgili videolarını paylaşırken, “Bence zararlı değil, ancak özellikle hamileler, çocuklar ve bağışıklık sistemi zayıf olanlar bu tür gıdaları tüketmemeli” diyor.