Trabzon İstihbarat Şubesi Davası Yeni Bir Döneme Giriyor

Hrant Dink cinayetinde dört sanığa açılan "Anayasayı ihlal' davasında birleştirme kararı

Yargıtay tarafından gönderilen 15 sanıklı davanın, sanıkları arasında yer alan dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü’nden sorumlu müdür yardımcısı Hasan Durmuşoğlu, dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdür Yardımcısı Osman Gülbel, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürlüğü Aşırı Sağ Faaliyetler Bürosunda görevli polis memurları Mehmet Ayhan ve Onur Karakaya hakkında “Anayasayı ihlal” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yeni bir dava açıldı.

Bugün İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gerçekleşen duruşmaya, Dink ailesinin avukatı Hülya Deveci, bazı sanıkların avukatları ve bazı sanıklar cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı. Mahkeme heyeti, davaya katılmak isteyen Dink ailesinin talebini suçtan doğrudan zarar görmedikleri gerekçesiyle reddetti. Ayrıca, dava dosyasının Yargıtay tarafından bozulan ve çoğunluğu kamu görevlisi olan 15 sanıklı dava ile birleştirilmesi kararlaştırıldı. Birleşen dava, 10 Ocak 2024 tarihinde görülecek.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, binlerce kişinin “Hepimiz Ermeniyiz” sloganlarıyla sokaklara çıkması, uluslararası alanda siyasi iktidarın zorluklarla karşılaşması ve Hrant Dink cinayeti ile azınlıkların ötekileştirilmesi, siyasi iktidara güvensizlik, can ve mal güvenliğinin sağlanmaması gibi söylemlerin yaygınlaştırılması sonucunda Anayasa’nın öngördüğü düzenin fiilen uygulanmasının engellenmek istendiği belirtildi.

İddianamede ayrıca, cinayet sonrasında basına servis edilen Ogün Samast’ın Türk bayrağı önünde Samsun İl Jandarma görevlileriyle çekilen fotoğrafları aracılığıyla Türk Silahlı Kuvvetleri içine sızan FETÖ/ PDY silahlı terör örgütü mensuplarının yönetim kadrolarına yerleştirildiği iddiası da yer aldı. Aynı şekilde, İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü’nün cinayete ilişkin ihmali olduğu ve bu yolla FETÖ/ PDY silahlı terör örgütü mensuplarının yönetim kadrolarına atanmasının sağlandığı iddiaları da iddianamede yer aldı.

İddianamede, sanıklar Hasan Durmuşoğlu, Osman Gülbel, Mehmet Ayhan ve Onur Karakaya’nın ihmalleri sonucunda Hrant Dink’in ölümüne sebep oldukları ve “Kasten öldürme” suçundan yargılandıkları ve mahkum oldukları belirtildi. Bu mahkumiyetlerinin de Yargıtay 3. Ceza Dairesi tarafından onandığı ve kesinleştiği ifade edildi. Aynı zamanda sanıkların eylemlerinin “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçunu da oluşturduğu ve ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi.

Öte yandan, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı Fetullah Gülen, eski savcı Zekeriya Öz, gazeteciler, jandarma ve eski emniyet görevlilerinin de aralarında bulunduğu kamu görevlilerinin ihmali davasıyla ilgili karar 26 Mart 2021 tarihinde açıklanmıştı. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in de aralarında olduğu 13 firari sanığın dosyası ayrıldı. Kararda, cinayetin FETÖ/PDY’nin amaçları doğrultusunda işlendiği kanaatine varıldığı vurgulanmıştı. Toplamda 26 sanığın farklı suçlardan farklı oranlarda mahkumiyet kararı aldığı ve bazı sanıkların beraat ettiği veya davanın düşürüldüğü belirtilmişti. Mahkumiyetleri bozulan sanıkların dosyaları yerel mahkemeye gönderildi, bunlar arasında eski subay Muharrem Demirkale, eski Trabzon İl Jandarma Komutanı Ali Öz, Osman Gülbel, Yavuz Karakaya, Bekir Yokuş, Hasan Durmuşoğlu, Faruk Sarı, Mehmet Ayhan, Onur Karakaya, Okan Şimşek, Gazi Günay, Veysal Şahin, Volkan Şahin, Şükrü Yıldız ve Mehmet Ali Özkılınç bulunuyor.