TSK’da Komuta Kademesi Yenilendi: İşte YAŞ Kararları ve Değişenler

İşte 100. yıl ordusu

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde (TSK) komuta kademesinin değiştiği açıklandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayıyla İletişim Başkanlığı tarafından kamuoyuna duyurulan YAŞ kararlarına göre, 30 Ağustos 2023 tarihinden itibaren 32 general ve amiral bir üst rütbeye yükseltildi. Ayrıca, 63 albay general ve amiral rütbesine terfi etti. Görev süreleri uzatılan 24 general ve amiral bir yıl boyunca, 365 albay ise iki yıl süreyle görevlerine devam edecek. Bunun yanı sıra, yaş haddi nedeniyle 2 general 1 Eylül 2023’ten itibaren emekliye sevk edilirken, kadrosuzluk sebebiyle de 41 general ve amiral 30 Ağustos 2023’ten itibaren emekliye ayrıldı.

YAŞ kararlarıyla birlikte, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in Genelkurmay Başkanı olarak atandığı biliniyor. Dolayısıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı görevi boşalan Orgeneral Musa Avsever ise yaş haddinden dolayı emekliye ayrıldı. Yerine ise Orgeneral Metin Gürak Genelkurmay Başkanı olarak atandı. Orgeneral Gürak, daha önce 2. Ordu Komutanlığı görevini yürütüyordu. Geçtiğimiz yıl dönemin Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilmişti.

Komuta kademesindeki değişiklikler kapsamında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na Orgeneral Selçuk Bayraktaroğlu atandı. Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Gülan ise kadrosuzluk nedeniyle emekliye sevk edildi ve yerine Orgeneral Ziya Cemal Kadıoğlu getirildi. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki Oramiral Ercüment Tatlıoğlu ise görevine devam edecek.

Orgeneral Metin Gürak, yeni Genelkurmay Başkanı olarak atanan isimdir. Kendisi 20 Ağustos 1960’ta Mardin’de doğmuş olup Kara Harp Okulu, Topçu ve Füze Okulu, Kara Havacılık Okulu, Kara Harp Akademisi ve Silahlı Kuvvetler Akademisi gibi önemli eğitim kurumlarını başarıyla tamamlamıştır. Geçtiğimiz yıl yaşanan darbe girişiminde, Gürak da diğer komutanlarla birlikte derdest edilmiş ve ardından kurtarılmıştır. 2020 yılından beri 2. Ordu Komutanlığı görevini yürütmektedir.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda da bir kadın kurmay albay olan Gökçen Fırat, tuğamiral rütbesine terfi ettirilen ilk kadın asker olmuştur. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk kadın savaş gemisi komutanı olan Fırat, TSK’da önemli bir başarıya imza atmıştır.

Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında gerçekleştirilen YAŞ toplantısına, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve kabine üyeleri katılmıştır. Bu toplantıda, yeni üyelerle birlikte ilk defa bir araya gelinmiştir.