TÜBİTAK: Gökyüzü Gözlem Etkinliğinde Artan Katılım ve Türkiye’nin Ay Programı Hedefleri

Bakan Kacır ay programını açıkladı: İki aşamalı hedefimiz var

TÜBİTAK, gökyüzü gözlem etkinliğini 25 yıldır düzenliyor ve son 4-5 yılda bu etkinliğe katılım oldukça artmış durumda. Katılımcılarımız 60 farklı şehirden geliyor ve burada bizim misafirlerimize gökyüzü gözlem etkinliği sunuluyor. Bu ilgi, Milli Teknoloji Hamlesi’nin bir sonucu olarak ortaya çıkıyor. Bu ilgiyi, TEKNOFEST etkinliklerinde de gözlemliyoruz. İstanbul’da 4 TEKNOFEST düzenledik ve Ankara’da 30 Ağustos’ta ilk kez TEKNOFEST düzenleyeceğiz. Burada rekor bir katılım bekliyoruz. Türkiye’nin yüzyılına girmek için bilim ve teknoloji alanında dünya ile rekabet etmemiz gerektiğinin farkındayız.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Biz ay misyonunu yerli ve milli imkanlarımızla tasarladığımız ve geliştirdiğimiz bir uzay aracıyla gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. 10 yıllık bir milli uzay programımızın içinde ay programı bulunuyor ve ay programının iki aşamalı hedefleri mevcut” şeklinde açıklamalarını dile getirdi. İlk aşamada, uluslararası bir fırlatma ile dünya yörüngesinden ay transfer yörüngesine kendi geliştirdikleri ay aracını taşıyacaklarını ve sonunda ay yüzeyine ulaşacaklarını belirtti. İkinci aşamada ise, dünyadan ilk fırlatmayı milli imkanlarla gerçekleştirme ve ay yüzeyinde yumuşak bir iniş gerçekleştirerek, geliştirdikleri ay aracının ay yüzeyinde görev üstlenmesini sağlama hedeflerinin olduğunu ifade etti. Bu hedeflerin iddialı gelebileceğini ancak alt yapılarının ve insan kaynaklarının, böylesine iddialı projeler için yeterli olduğunu belirtti.

Kacır, “Programların nihai süresi 2030’lara kadar uzanıyor, ancak ilk etapta önümüzdeki 18 ay içinde birinci etabı tamamlama çabasındayız. Yani ay aracımızı milli imkanlarla geliştirmek ve üzerindeki hibrit motor üretimini yine milli imkanlarla gerçekleştirmek önem taşıyor. Hibrit motorumuz için uzay testleri yapmaya başladık ve oldukça başarılı sonuçlara ulaştık” dedi. Kacır, sıvı yakıt roket motorlarıyla karşılaştırıldığında hibrit roket motorlarının rekabet avantajı sağlayabileceğini düşündüklerini ve bu avantaj sayesinde 1 trilyon dolarlık bir uzay ekonomisi içinde Türkiye’nin daha fazla pay alabileceğini söyledi. Bu nedenle hibrit motorların Türkiye’ye yeni ticari fırsatlar getireceğini ifade etti. Bu durumun bizim için bir tercih değil zorunluluk olduğunu belirtti.

Kacır, “Dünya üzerinde 40’tan fazla ülke vatandaşlarını uzaya gönderdi. Biz ise uluslararası uzay istasyonuna ilk Türk astronotlarını göndereceğiz. İki astronotumuz şu anda Houston’daki tesislerde eğitim görüyor. Bu tesislerde aldıkları eğitimi buradaki konuklarımızla canlı olarak paylaşmış oldular. Bu bir bilim misyonu olacak. Uzay istasyonunda 13 farklı deney yapacaklar ve dünya bilim literatürüne katkı sağlayacaklar. Ancak daha önemlisi, bu gençlerimizin gözlerini göklere yükselten ve yıldızlara olan ilgilerini daha da artıracak. Biz bu projeleri gençlerimizle gerçekleştireceğiz” diye konuştu.