ABD’deki Tufts Üniversitesi ve Harvard Üniversitesi’nden bir grup bilim insanı, ortak bir çalışma yaparak ‘antrobot’ adı verilen küçük robotlar geliştirdi. Biyoloji profesörü Michael Levin’in “Hücrelerimizin yeteneklerinin farkında değiliz” sözleriyle belirttiği çalışma, laboratuvar ortamında hareket edebilen ancak tam bir yaşam döngüsüne sahip olmayan antrobotların üzerinde yoğunlaşıyor.
Bu araştırmada, farklı yaş ve cinsiyetlere sahip bağışçılardan alınan yetişkin insan hücreleri kullanıldı. Türk doktora öğrencisi Gizem Gümüşkaya da araştırmada yer alarak çalışmanın ortak yazarlarından biri oldu. Gümüşkaya, her antrobotun tek bir hücreden oluştuğunu belirtti. Bilim insanları, özellikle insan nöronlarında “şaşırtıcı davranışlar” sergileyen antrobotlara dikkat çekti.
Profesör Michael Levin, bu çalışmanın etik veya güvenlik sorunlarına yol açmadığını söyledi. Levin, antrobotların dışarı çıkamayacağını ve laboratuvarın dışında yaşayamayacaklarını vurgulayarak, “Doğal bir yaşam süreleri var. Bu nedenle birkaç hafta sonra biyolojik olarak parçalanıyorlar.” açıklamasında bulundu.