Tunceli: Doğa, Sağlık ve Uzun Ömür İçin Bir Arada

TÜİK, yaşam süresi en uzun ili açıkladı... Kentteki yaşlılar, sağlıklı yaşamın sırrını anlattı

Tunceli, Zengin Doğası ve Uzun Ömürlü İnsanlarıyla Dikkat Çekiyor

Tunceli, kişi başına düşen 29 bin 426 metrekarelik orman alanıyla ülke genelinde havası en temiz 4 il arasında yer almaktadır. Dağlar arasında bulunan şehir, el değmemiş doğasıyla birçok bitki türüne ev sahipliği yapmaktadır. Munzur Vadisi Milli Parkı’nın florasında ise 1518 farklı bitki kaydı bulunmaktadır.

Munzur Vadisi’nde 277 endemik türün bulunduğu kentte, arıcılık ve küçükbaş hayvancılık oldukça yaygındır. Üreticiler, günlük süt ürünlerini tüketicilerle buluşturmaktadır. Munzur ve Pülümür Çayı’nın birleştiği şehirde, dut pekmezi, çiçek balı, kuru fasulye, tulum peyniri gibi organik ürünler ülke içinde ve Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir.

TÜİK’in açıkladığı ‘2021-2023 Hayat Tabloları’ verilerine göre Tunceli, doğumda beklenen 80,8 yılla en uzun yaşam süresine sahip il olarak ön plana çıkmaktadır. Bu değere en yakın iller ise sırasıyla 79,7 yıl ile Şırnak ve Mardin’dir.

Tunceli’de yaşayan 77 yaşındaki İbiş Tan, uzun yaşamın temelinde doğal beslenmenin yattığını belirterek, “Dağlarımızda temiz hava var. Şehirde fabrika yok, içme sularımız tertemiz. Dağlarımızda birçok şifalı ot var. Biz doğal ürünler tüketiyoruz ve uzun yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

Organik ürünler tüketen Gülizar Uçar da, “Burada fabrika yok, havamız ve suyumuz tertemiz. Sağlığımızı organik besinlere borçluyuz. Paketli ürünler değil, organik ürünler tüketiyoruz ve uzun yaşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Havasıyla öne çıkan Tunceli’de yaşayan Hıdır Coşkun da, “Tunceli halkı genelde doğal besleniyor, hayvansal gıdalar tüketiyor. Havamız da çok güzel. Doğal beslenme ve temiz hava sağlıklı ve uzun bir yaşamın sırrı.” dedi.

İl Sağlık Müdürü Doktor Muhammed Duran ise eğitim seviyesi ve sağlık okuryazarlığının yüksek olmasının, Tunceli’de uzun ömürlerin yaşanmasına katkı sağladığını belirtti. Duran, “Eğitim, sağlık okuryazarlığı, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktiviteler yaşam süresini etkileyen önemli faktörlerdir. Tunceli’de sağlık hizmetleri en üst seviyede verilmekte olup, halkın bilinç düzeyi de oldukça yüksektir.” şeklinde konuştu.