Türk Astronot Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda Gen Düzenleme ve Mikroalglerin Metabolizması Deneylerine Devam Ediyor

Uzayda 4. günde gen deneyi yaptı

Türk astronot Alper Gezeravcı, dün Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) üzerindeki deneylerine devam etti. Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) yayınladığı bilgilere göre, Gezeravcı, öncelikle gen düzenleme verimliliğini araştırdı.

Bu deneyde, uzay görevi sırasında bitkilerin karşılaştığı biyolojik ve biyolojik olmayan streslere karşı savunma mekanizmalarının anlaşılması ve geliştirilmesi için biyorejeneratif yaşam destek sistemlerinin temelini oluşturan bitkiler üzerinde modern gen düzenleme tekniklerinden CRISPR’nin mikro yerçekimi ortamında etkinliği araştırılıyor. Ayrıca, Gezeravcı dün mikroalglerin metabolizmalarının uzay koşullarında nasıl değiştiğini gösteren bir deney daha gerçekleştirdi.

Alper Gezeravcı, 14 günlük uzay yolculuğu süresince toplamda 13 farklı deney yapacak. Deneylerine, Tuz Gölü’nde bulunan endemik Schrenkiella Parvula adlı halofit bitkinin uzay ortamına karşı fizyolojik ve moleküler tepkilerini araştıran “EXTREMOPHYTE” deneyiyle başlamıştı.