Türk Balıkçı Gemilerinin Mavi Yüzgeçli Orkinos Avcılığı: ICCAT Kuralları Çerçevesinde İzin Alan 76 Gemiden 2023’te 2 Bin 600 Ton Hedefi

Mavi yüzgecin peşinde

Atlantik Ton Balıklarının Korunması Uluslararası Komisyonu (ICCAT) tarafından belirlenen kurallara uygun olarak yapılan mavi yüzgeçli orkinos avcılığı, Türkiye dahil 52 üye ülkenin katılımı ile gerçekleşiyor. Türk balıkçı gemileri, Türkiye’ye tahsis edilen kotaya uygun olarak avlanıyor. 2023 yılı için Türkiye’ye 2 bin 600 tonluk kota tahsis edilen mavi yüzgeçli orkinos, tarım ve orman bakanlığından izin alan 29 balıkçı gemisi tarafından Doğu Akdeniz ve Malta Adası açıklarında 15 Mayıs-1 Temmuz tarihleri arasında avlanacak.

İzmir ve Antalya’dan denize açılacak 29 balıkçı gemisi, özel izleme sistemleri ile uydudan anlık olarak takip ediliyor ve rekorlarını zamana göre yeniliyor. Avlandıktan sonra yetiştiricilik amacı ile kafeslere aktarılan mavi yüzgeçli orkinoslar, ihraç edilmeden önce belirli bir büyüklüğe erişinceye kadar çiftliklerde tutuluyor. Toplamda 76 balıkçı gemisi avcılık faaliyetlerinde yer alacak.

Türkiye, mavi yüzgeçli orkinos ihracatından yılda yaklaşık 70 milyon dolar gelir elde ediyor. Başta Japonya olmak üzere ABD ve Uzakdoğu ülkelerine ihracatı yapılan mavi yüzgeçli orkinosların çoğunluğu Türkiye’den temin ediliyor.