1950-1953 Kore Savaşı’nda Türk Esir Askerlerin Hayatta Kalma Hikayesi
Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Indiana Üniversitesi’nde Askeri ve Medikal Antropoloji alanında doktora yapan Dr. Ece Aynur Onur’un yaptığı araştırmaya göre, Amerikan Ulusal Arşivi’ndeki askeri tutanaklara ulaşılarak 1950-1953 yılları arasındaki Kore Savaşı’nda esir düşen ABD ve Türk askerlerinin hayatta kalma becerileri incelenmiştir. Dr. Onur, “Doktora araştırmalarım sonucunda öğrendiğim kadarıyla, esir Türk askerleri komünist endoktrinasyona karşı güçlü bir direniş göstermiş ve esir kampında hayatını kaybeden olmamıştır” demiştir.
Dr. Onur’un aktardığı bilgilere göre, Türk esirlerin tutanaklarda çavuş ve er olmak üzere sadece 2 askerin düşmanla işbirliği yaptığı görülmüş, bu durumda diğer askerler tarafından yargılanarak cezalandırılmıştır. Dr. Onur, “Esir kampında Türk askerlerinin gösterdiği direniş, kendi aralarında organize ettikleri divanı harp ile de ortaya çıkmış; bu durum esaretlerinin sonuna kadar devam etmiştir” şeklinde konuşmuştur.
Özellikle esir ABD’li tabiplerin raporlarında Türk esirlerin hastalara bebek gibi baktığı belirtilmiştir. Dr. Aynur Onur, “Türk askerler, çevrede buldukları doğal yiyecekleri tüketerek günlük gıda ihtiyaçlarını karşılama yolunu seçmişlerdir” ifadelerini kullanmıştır.
Dr. Onur’un vurguladığı bir başka nokta da Türk esirlerin ‘bir zafer kazandığı’ yönündedir. Dr. Onur, “Türkler, mukavemet ve dayanma güçlerini tarihlerinden, kültürlerinden ve aldıkları eğitimden alarak esir kamplarında hayatta kalmışlardır. Belgelerde yer alan yorumlar, Türklerin gösterdiği direnişin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır” demiştir.
Dr. Onur, ABD ordusunun Türk esirler hakkında yaptığı araştırmanın sonuçlarının, 1955 yılında yayınlanan ve hala kullanımda olan muharip ABD askerinin el kitabıyla örtüştüğünü de belirtmiştir.