Türk Havacılık Uzay Sanayii’nin Özgün Projesi Hürjet, 10’uncu Test Uçuşunu Başarıyla Tamamladı

Uçmaya çok alıştı... Hürjet bu kez iki pilotla göklerde

TUSAŞ tarafından Türkiye’nin ilk insanlı jet motorlu uçağı olan Hürjet Eğitim ve Hafif Taarruz Uçağı, özgün bir proje olarak 2017 yılında çalışmalara başlandı. 25 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirilen ilk uçuşunun ardından, Hürjet, toplamda 10 kez daha uçuş yaptı. Son uçuşunda ise ikinci test pilotu da yer aldı ve böylece Hürjet’te iki pilotlu uçuş yapılmış oldu. Uçak, bugüne kadar toplamda 6 saat 16 dakika havada kaldı.

Hürjet’in son iki uçuşunda iniş takımlarının katlanmasının yanı sıra, hava veri sistemi, uçuş kontrol sistemi ve diğer uçak sistemleri de başarıyla test edildi. TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil, Hürjet’in önemli veriler topladığını ve analizler yapıldığını söyledi. Kotil ayrıca, yakında seri üretim aşamasına geçileceğini ve Türk savaş pilotlarının eğitiminde önemli rol oynayacakları TSK’ya eğitim uçakları teslim edileceğini belirtti.

Tandem yapısına sahip olan Hürjet, tek bir motorla yüksek performans özellikleri sağlamak için modern bir aviyonik uçuş sistemiyle donatıldı. Uçağın birincil amacı, kritik rol oynamak üzere tasarlanmış ve ilk teslimatının 2025 yılında yapılması planlanıyor.