Türk İşaret Dili İletişim Projeleri ve Başarıları

Bakan Göktaş'tan 'Engelsiz İletişim Merkezi' açıklaması: 98 bin 319 çağrıya çeviri desteği sağlandı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Türk İşaret Dili Bayramı’na özel yaptığı açıklamada, engelli bireylerin dijital dönüşüm ve engelsiz iletişim çalışmalarına odaklandıklarını belirtti. Göktaş, işitme engelli vatandaşların iletişim ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla kurdukları Ailem Engelsiz İletişim Merkezi’ni tanıttı.

Göktaş, “Türk işaret dilini kullanan herkes için ortak bir iletişim merkezi haline dönüşen merkezimize hem bakanlığın internet sitesi, hem de mobil uygulama üzerinden erişilebiliyor. Vatandaşlarımız tek tuşla Türk işaret dili tercümanlarına ulaşabiliyor” diye konuştu. Ailem Engelsiz İletişim Merkezi şu anda 18 bin 684 kullanıcı tarafından aktif olarak kullanılıyor ve çeşitli alanlarda çeviri hizmeti sunuyor.

Bakan Göktaş, bakanlık merkez ve taşra teşkilatlarında 52 ilde toplam 77 Türk işaret dili tercümanıyla hizmet verdiklerini de belirterek, tercümanların son 3 yılda işitme engellilere yaklaşık 6 bin 871 çeviri hizmeti sağladığını açıkladı.

Ayrıca Göktaş, Türk İşaret Dili Araştırma Projesi kapsamında oluşturulan Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü’ne de değindi. Sözlüğün, işitme engelli öğrencilerden tercümanlara kadar geniş bir kullanıcı kitlesine hizmet verdiğini vurgulayan Göktaş, yayınlanan sözcüklerin hem Türk işaret dili hem de Türkçe olarak sunulduğunu belirtti. Güncel Türk İşaret Dili Sözlüğü’ne 2017’den bu yana 150 ülkeden 4,5 milyondan fazla erişim sağlandı.

Bakan Göktaş, sözlükte kullanıcıların işaretleri görsel özellikleri ya da Türkçe sözcüklerle arayabildiğini ve örnek videolar aracılığıyla işaretlerin cümle içinde nasıl kullanıldığını öğrenebildiğini ifade etti.