Türk Mağarasında Sürmekte Olan Kurtarma Çalışmaları

Elden ele geliyor... Yeraltından Mark Dickey’i kurtarma operasyonu

Türk Mağarasında Kurtarma Çalışmaları Devam Ediyor

Mersin Anamur ilçesinde bulunan Morca Mağarası’nda yaşanan bir acil durum üzerine, ABD’li mağara uzmanı Mark Dickey’in kurtarılması için çalışmalar hızla sürüyor. Morca Mağarası, Çamurlu Yaylası’nda 2 bin 150 metre yükseklikte yer alıyor ve kurtarma platosu da bu bölgede kuruldu. Arama-kurtarma personeliyse, 8 farklı ülkeden 190 kişilik bir ekip oluşturuyor. AFAD ve UMKE tarafından kurulan koordinasyon çadırlarının yanı sıra, yabancı arama-kurtarma ekipleri için ayrı çadırlar da alanda bulunuyor. Yayladaki çadırlarda konaklayan kurtarma personeli, yemeklerini buralarda pişirerek ihtiyaçlarını karşılıyor.

Hava koşulları da kurtarma çalışmalarını zorlaştırıyor. Morca Mağarası’nın girişi güvenlik şeridiyle kapatılmış durumda ve AFAD görevlileri, şeride yaklaşılmaması konusunda uyarılarda bulunuyor. Jandarma, bölgede nöbet tutarak, sadece AFAD, UMKE, kurtarma ekipleri ve basın mensuplarının bölgeye girişine izin veriyor. Rakım yüksek olduğu için, Anamur ilçesindeki 32 derecelik hava sıcaklığı, Çamurlu Yaylası’nda 20 derece kadar düşüyor. Zorlu hava koşulları, engebeli arazi ve kayalık yollar da bölgeye ulaşımı zorlaştırıyor. Anamur ilçesinin merkezinden Morca Mağarası’na ulaşmak yaklaşık 3 saat sürüyor.

Yetkililer, yapılan bilgilendirme toplantısında, Mark Dickey’in 500 metreye kadar başarılı bir şekilde çıkarıldığını belirtti. Dickey, 1040 metreden 500 metreye kadar sedyeyle getirildi ve sağlık durumu iyi olduğu açıklandı. İtalyan ve Macar doktorların sürekli olarak yanında olduğu Dickey’e, damar yolundan serum, sıvı ve plazma desteği veriliyor. Herhangi bir kanama veya kusma belirtisi göstermeyen Dickey’in kamp alanına 2 veya 3 gün içinde ulaşması hedefleniyor. Aynı zamanda, mağarada genişletme çalışmalarının sürdüğü belirtildi.

Mersin’deki Morca Mağarası’nda mide kanaması geçiren ve 1040 metrelik kamp alanında tedavi görmeye başlanan ABD’li Mark Dickey, dün sabah sedyeyle 540 metre çıkarılarak 500 metreye getirildi. Dickey’in 3 gün içinde kurtarılması planlanırken, operasyonun yol haritası da ortaya çıktı. Operasyon, 6 farklı ülkeden kurtarma ekiplerinden oluşan bir grup tarafından gerçekleştiriliyor. Türk ekibi ise Dickey’i yüzeye çıkarmak ve tıbbi desteğe ulaştırmak için çalışacak. Operasyonda Dickey’in sağlık durumuna göre hareket edilecek ve bazı bölümleri yürüyerek, bazı noktalarda ise sedye kullanılarak ilerlenecek. Ayrıca, Dickey’in bulunduğu derinliğe ulaşabilecek bir telefon hattı kuruldu.

Mark Dickey’e ulaşmak için Türkiye’ye gelen birçok yabancı mağaracı bulunuyor. Mağara girişinde oluşturulan kriz merkezi çevresinde yaklaşık 100 çadır kuruldu ve yerli ve yabancı ekipler bu çadırlarda konaklıyor. Ayrıca, Mark Dickey’in Morca Mağarası’na gitmeden önce hazırlık aşamasında çektirdiği fotoğraflar ortaya çıktı. Dickey, arkadaşlarıyla beraber Morca Mağarası’nda yapacağı araştırmalar için malzeme dolu bir aracın önünde poz verdi.