Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplini Hakkında MSB’den Açıklama

MSB'den Tuzla Piyade Okulu'ndaki olaylarla ilgili açıklama

Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Tuzla Piyade Okul Komutanlığında yaşanan olayla ilgili bir açıklama yaparak, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin ülkemize yönelik tehdit ve tehlikelere karşı görevlerini azim, kararlılık ve başarıyla yerine getirdiğini belirtiyor. MSB’nin açıklamasında, ordumuzun disiplin üzerine kurulduğu ve disiplinin askerliğin temeli olduğu vurgulanıyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu’nun 13. maddesine göre, “Disiplin, kanunlara, nizamlara ve amirlere mutlak bir itaat ve astın ve üstünün hukukuna riayet demektir” denilmektedir. MSB, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin temel değerlerini sarsacak, disipline aykırı davranışlara ve askeri hiyerarşiyi bozan kişi, olay ve durumlara asla müsamaha gösterilmeyeceğini vurgulamaktadır.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sonsuzluğa uğurlanışının 85. yıl dönümünde yaşanan hadiseye ilişkin olarak, disipline aykırı her olay ve durumda olduğu gibi, adli soruşturmanın yanı sıra derhal idari soruşturma başlatılacağı belirtilmektedir. Ayrıca, milli anma ve kutlama günleri ile tören ve bayramlarda mevzuata uygun davranmanın disiplinin bir gereği olduğu ifade edilmektedir. Mevzuata uymamak disiplinsizlik olarak kabul edilirken, görevi dışında müdahale etmek ya da davranmak da disiplinsizlik olarak değerlendirilmektedir.

Bu çerçevede, Türk Silahlı Kuvvetleri Disiplin Kanunu’nun 29. maddesi gereğince, disiplinsizlik veya suç teşkil edebilecek bir fiil nedeniyle yapılan inceleme ve araştırmanın güvenli ve sağlıklı bir şekilde devam etmesi amacıyla, olaya sebep olan personelin geçici olarak görevden uzaklaştırılacağı belirtilmektedir. MSB, henüz nihai bir disiplin işlemi yapılmadığını ve Yüksek Disiplin Kurulu süreci ve adli soruşturma tamamlanıncaya kadar konunun farklı noktalara çekilmesinin, yanlış bir algı yaratma amacı taşıdığını ifade etmektedir.

MSB’nin bu açıklamasıyla olayın detayları ve disiplin süreci hakkında kamuoyunu aydınlatmayı hedeflediği belirtilmektedir.