Türk Sporcusu Raziye Nur Emekli Çin’de Wushu Kung Fu’da Başarıdan Başarıya Koşuyor

Çinlileri ata sporlarında yendi... Wushu Raziye

KONYA’dan Çin’e uzanan bir başarı hikayesi, Karapınar Özel Mimar Sinan Anadolu Lisesi mezunu olan 21 yaşındaki Raziye Nur Emekli ile ilgili. Raziye Nur Emekli, Konya Selçuk Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi’nde son sınıf öğrencisi ve Wushu Kung Fu sporunda büyük başarılar elde ediyor. Babası Mehmet Emekli’nin antrenörlüğünü yaptığı Wushu Kung Fu Milli Takımı’nda, Raziye Nur 2021’de dünya üçüncüsü ve 2022’de Avrupa şampiyonu oldu. Ayrıca, Çin’de düzenlenen Zhengzhou Shaolin Wushu Miras Kupası Yarışması’nda birinci olarak büyük bir başarı elde etti. Raziye Nur’un başarısı, bir Çinlinin Kırkpınar’da başpehlivan olması gibi bir benzetmeyle karşılaştırıldı.

Raziye Nur, “Türkiye Wushu Kung Fu Federasyonu ve Çin Büyükelçiliği’nin işbirliği ile 8 sporcudan oluşan bir ekip olarak 2 ay boyunca Çin Henan Teknoloji Üniversitesi’nde hem Çince eğitimi hem de Wushu Kung Fu dersleri aldık. 18 Temmuz’da buraya geldik ve yarışmadan haberdar değildik. Yarışmaya birkaç gün kala hocalarımız, 29 Temmuz’da Zhengzhou Shaolin Wushu Miras Kupası Yarışması’nın 63 takımdan bin 100 sporcunun katılacağı bir etkinlik olduğunu söyledi. Çinliler favori olarak gösteriliyordu, ancak biz kazandık. Çinlileri ata sporlarında geride bırakmak beni çok mutlu etti” şeklinde konuştu.

Raziye Nur, Wushu Kung Fu’ya babasından gördüğü hareketleri yaparak 5 yaşında başladığını anlattı. Wushu Kung Fu, Çin’in ata sporu olarak bilinir ve güç, iş ve zor tekniklerini ifade eder. Bu spor, dövüş ve form stili olmak üzere iki bölüme ayrılır. Raziye Nur, “Sanda” dövüş kısmı yerine “Taolu” olarak adlandırılan akrobatik hareketlerle yarıştığını belirtti. Bu dal, artistik jimnastiğe benzetilmektedir. Kılıç, yelpaze, zincir, sopa, mızrak gibi aletler kullanarak performans sergilenir ve bu hareketler geleneksel dövüş tekniklerini simgeler. Hakemler, denge, esneklik, çeviklik, hız, kondisyon ve hatta jest ve mimiklere dikkat ederek puanlama yaparlar. Raziye Nur, aynı zamanda Konya Selçuklu Belediyesi’nde antrenörlük yapmaktadır. Mezun olduktan sonra öğretmenlik yapma hayali olduğunu da ifade etti.

Raziye Nur, son 8 yılda 14 madalya kazanmıştır. Bunlar arasında 2014 Bosna Hersek Tuzla Balkan Şampiyonası’nda 2 Balkan şampiyonluğu, 2015 Yunanistan Atina Balkan Şampiyonası’nda 2 Balkan şampiyonluğu, 2016 Polonya Varşova’da düzenlenen Taichi Dünya Şampiyonası’nda 2 dünya üçüncülüğü, 2019 Ankara Balkan Şampiyonası’nda 3 Balkan şampiyonluğu, 2021 IWuf Wushu Taolu Dünya Şampiyonası’nda 2 dünya üçüncülüğü ve 2022 Bulgaristan Burgas Avrupa Şampiyonası’nda 3 Avrupa şampiyonluğu bulunmaktadır.