Türkiye-ABD Yatırım Konferansı: İşbirlikleri ve İmkanlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerikalı ve Türk iş adamlarıyla bir araya geldi: Yeni ortaklıklar kurmak için sizlerin desteği mühimdir

Türkiye-ABD İş Konseyi Yatırım Konferansı’nda İş Olanakları Değerlendirildi

Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından düzenlenen 15. Türkiye Yatırım Konferansı kapsamında Amerikalı ve Türk iş insanları bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Ticaret Odası, ABD Türkiye İş Konseyi ve DEİK’e bağlı Türk-Amerikan İş Konseyi’ne bu toplantıya vesile oldukları için teşekkür etti.

Erdoğan, bu buluşmanın iki ülke iş çevrelerine yeni işbirlikleri ve ortaklıklar için önemli bir fırsat sunduğuna inandığını belirterek, “Ekonomik ve ticari konular Amerika’yla münasebetlerimizin en önemli boyutlarından birini teşkil ediyor. Amerika son iki senedir en fazla ihracat yaptığımız ikinci, en fazla ithalat yaptığımız beşinci ülke oldu. Ikili ticaret hacmimiz geçtiğimiz yıl 30 milyar doları aştı. İkili ticaret göstergelerini istikrarlı şekilde arttırmak için büyük bir potansiyele sahibiz.” şeklinde konuştu.

Erdoğan, “Ticarette 100 milyar dolarlık ortak hedefe iyi bir planlamayla ulaşabileceğimize bütün samimiyetiyle inanıyorum. Bunun için demir çelik ve alüminyum sektöründeki ilave gümrük vergileri, soruşturmalar ve CAATSA yaptırımları gibi tek taraflı uygulamaların artık terk edilmesi gerekiyor. Siz sektör temsilcilerinden de ilgili kurumlar nezdinde karşılıklı olarak kaybetmemize neden olan engellemelerin kaldırılması amacıyla gerekli girişimlerde bulunmanızı bekliyoruz.” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin büyük, güçlü ve potansiyeli yüksek bir ekonomiye sahip olduğunu vurgulayarak, Türkiye’nin son 20 yılda altyapıya 270 milyar dolardan fazla yatırım yaptığını ve ihracatın 20 kat arttığını belirtti. Türkiye’nin makro finansal istikrarı sağlayarak yüksek gelirli ülkeler arasında yer almayı hedeflediğini dile getirdi.

Erdoğan, Türkiye’nin yüksek teknoloji yatırımlarının odak noktası olmayı amaçladığını ve yatırımcılara çeşitli alanlarda destek sağlayacaklarını açıkladı. Türkiye’nin 2030 yılına kadar yüksek teknoloji yatırımlarının artmasını hedeflediğini belirten Erdoğan, Amerikan firmalarının Türkiye’ye yatırım yapmalarına davet etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika ile işbirliğinin savunma sanayi alanında güçlenmesi gerektiğini belirterek, bu alandaki ihracat engellerinin kaldırılmasını ve ortaklıkların geliştirilmesini beklediklerini ifade etti. Erdoğan, Türk savunma sanayisinin küresel tedarik zincirlerine rakipsiz bir fırsat sunduğunu söyledi.

Erdoğan, toplantıda bulunan şirketlerin Türkiye’deki yatırımlarını önemsediklerini ve yeni yatırımcıları da Türkiye’de görmekten mutluluk duyacaklarını belirtti. Türk firmalarının Amerikan pazarına girişleri için vize ve diğer kolaylıkların sağlanmasını isteyen Erdoğan, Amerika ile işbirliklerinin artmasını ve yeni ortaklıklar kurulmasını umut ettiğini sözlerine ekledi.