Avrupa’yı Tedirgin Eden Gelişme: Rusya’nın Gaz Tedariki Durdu
Yeni yılın ilk saatlerinde Ukrayna’dan gelen açıklama Avrupa ülkelerinde endişe yarattı. Rusya’nın Avrupa’ya Ukrayna üzerinden sağladığı gaz tedariki sabah erken saatlerde sona erdi. Ukrayna Enerji Bakanı German Galuschenko’nun yaptığı açıklamaya göre, 5 yıl önce imzalanan anlaşma yenilenmediği için Avrupa’ya gaz akışı kesildi. Galuschenko, “Rus gazının akışını durdurduk. Bu tarihi bir olaydır. Rusya tüm pazarlarını kaybediyor, ekonomik kayıpları olacak. Avrupa zaten daha önce Rus gazını bırakma kararı almıştı” dedi.
Rusya-Ukrayna savaşının ardından Avrupa ülkeleri büyük ölçüde Rus gazı alımını azaltarak alternatif kaynaklara yöneldi. Avrupa ülkeleri, eski dönemde toplam tüketiminin yüzde 35’ini karşılayan Rus gazı yerine Norveç, Katar ve ABD gibi ülkelerden LNG alımına başladı. 2023 sonunda Ukrayna üzerinden Avrupa’ya taşınan Rus gazı miktarı 2022’ye göre yaklaşık yüzde 28 azalarak 15 milyar metreküpe geriledi.
Ukrayna’dan gelen gaz hattı üzerinden ise Slovakya, Moldova ve Macaristan gaz alımına devam ediyordu. Ukrayna’nın açıklaması özellikle bu ülkeleri etkileyecek. Moldova, bu kararı beklediği için önceden önlemler almış durumda. Slovakya ise Ukrayna’yı uyararak Rusya ile temasa geçmişti.
En Güvenli Alternatif: Türkiye’nin Pozisyonu Güçleniyor
Rusya ve Ukrayna arasındaki gelişmeler Türkiye’nin güvenli alternatif konumunu daha da güçlendiriyor. Türkiye, coğrafi konumu ve Karadeniz’de bulunan gaz üretim tesisleriyle uzun süredir güvenli bir gaz transferi güzergahı olarak öne çıkıyor. Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştan sonra Türkiye, Moldova, Bulgaristan, Macaristan gibi ülkelere gaz satışı yapmaya başladı. Yunanistan ve Bulgaristan ile olan bağlantı kapasitelerinin artması durumunda Türkiye’nin Avrupa pazarlarına daha fazla gaz ihraç etme potansiyeli bulunuyor.
Enerji uzmanı Emin Emrah Danış’a göre, Türkiye’nin pozisyonunun güçleneceği kesin bir gerçek. Danış, “Türkiye’nin çok ciddi bir doğalgaz altyapısı var. Biz gazı getirip, tedarik yapabiliriz. Türkiye diğer ülkelerden aldığı gazı da kendi ürettiği gazı da Avrupa pazarlarına ulaştırabilecek kapasitede” şeklinde konuştu.
Şu an Türkiye, Mavi Akım ve Türk Akım hatları üzerinden Rusya’dan, TANAP üzerinden Azerbaycan’dan ve İran’dan doğalgaz alıyor. Ayrıca, kendi ürettiği gaz ve LNG kaynakları kullanılarak Bulgaristan, Makedonya, Macaristan, Moldova ve Romanya’ya gaz satışı gerçekleştiriyor.