Türkiye, Etiyopya ve Somali Diplomatik Toplantısı

Dışişleri Bakanı Fidan, Etiyopya ve Somalili mevkidaşlarıyla görüştü: İkinci tur görüşmeler 2 Eylül'de yapılacak

Türkiye, Etiyopya ve Somali Dışişleri Bakanları Ankara’da Buluştu

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Etiyopya Dışişleri Bakanı Selassie ve Somali Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Fiqi’nin Ankara’da Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleşen görüşmenin ardından mevkidaşlarıyla birlikte açıklama yaptı. Fidan, Etiyopya ve Somali’den gelen konuk bakanlarla birlikte olmaktan büyük mutluluk duyduğunu belirterek, Türkiye’nin barış, diplomasi ve iyi niyete olan taahhüdünün ortak diyalog oluşturmak ve ortak temeller bulma çabalarını desteklediğini ifade etti.

Fidan, “Her iki tarafın Türkiye ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a gösterdiği en üst seviyedeki güven ve verilen yetki, bizim doğru yolda olduğumuza olan inancımızı güçlendiriyor” şeklinde konuştu. Görüşmeler sırasında bütün tartışma noktaları üzerinde görüş alışverişinde bulunduklarını belirten Fidan, her iki tarafın da hassasiyetlerini dile getirdiklerini ifade etti.

Fidan, görüşmelerin sonuçlarının çok daha iyi bir anlayışa ulaşıldığını vurgulayarak, “Bugün duyduklarımız ışığında gelecekle ilgili umudumuz pekişmiştir. Bakanlar ikinci tur görüşmeler için 2 Eylül 2024’te Ankara’da tekrar bir araya gelme kararı aldı” dedi. Konuk bakanlara teşekkür eden Fidan, ekiplerin Ankara’daki bir sonraki toplantı için hazırlıklarını sürdüreceklerini belirtti. Görüşmelerin yanı sıra Etiyopya ve Somali dışişleri bakanlarıyla birebir görüşmelerin de gerçekleştirildiği öğrenildi.

Türkiye-Etiyopya-Somali Ortak Ankara Açıklaması Yayımlandı

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye, Etiyopya ve Somali arasındaki görüşmelere ilişkin ‘Ortak Ankara Açıklaması’nı yayımladı. Açıklamada, “Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Hakan Fidan’ın daveti üzerine Etiyopya Federal Demokratik Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Sayın Taye Atske Selassie ve Somali Federal Cumhuriyeti Dışişleri ve Uluslararası İşbirliği Bakanı Sayın Ahmed Moallim Fiqi’nin 1 Temmuz 2024 tarihinde Ankara’da bir araya geldiği belirtildi. İki ülkenin bakanlarının Türkiye’nin kolaylaştırıcılığında, samimi ve ileriye dönük görüş alışverişinde bulunarak farklılıklarını kabul edilebilir çerçevede ele aldığı perspektifler geliştirdiği ve ihtilafların çözümü ve bölgesel istikrarın sağlanması amacıyla diyaloğu sürdürme konusunda mutabık kaldıkları belirtildi. Bakanlar, ikinci tur görüşmelerin 2 Eylül 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleştireceğinin altını çizdiler ve Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a olan şükranlarını ifade ettiler” açıklaması yapıldı.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile Somaliland Başkanı Musa Bihi Abdi’nin imzaladığı Mutabakat Zaptı ile ilgili diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Etiyopya’nın kullanımına sunulan 20 kilometrelik sahil şeridi ve Berbera Limanı’nda kullanım hakkı konusunda Somali tarafından büyük tepki alındığı ve Etiyopya yetkililerinin durumu şimdilik tanıma aşamasında olmadığını açıkladığı belirtildi. 8 Mayıs’ta gerçekleşen görüşmede Etiyopya Başbakanı Ahmed’in Cumhurbaşkanı Erdoğan’a Somali ile Etiyopya arasında Türkiye’nin arabuluculuk yapmasını talep ettiği mektubu sunduğu bilgisi paylaşıldı.