Türkiye, Gerçekleştirilen İkinci Tur Seçimlerle Cumhurbaşkanını Seçti: Tayyip Erdoğan Yeniden Seçildi

30 yıldır siyasete damga vuruyor

Türkiye, geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen ikinci tur oylamayla cumhurbaşkanını seçti. Cumhur ittifakının adayı Tayyip Erdoğan, 5 yıl daha cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturmaya hak kazandı. Hayat hikayesi oldukça ilgi çekici olan Erdoğan, lise yıllarından itibaren siyasete ilgi duymuş bir isimdi. Aynı zamanda, spora oldukça meraklıydı ve özellikle futbol oynamaya büyük bir tutkuyla bağlıydı. Ancak babasının profesyonel futbolcu olmasına izin vermemesi üzerine siyasete daha fazla zaman ayırmaya başladı.

Erdoğan, lise ve üniversite yıllarında Milli Türk Talebe Birliği öğrenci kollarında aktif görev aldı ve 1976 yılında, 22 yaşındayken Milli Selamet Partisi’nin Beyoğlu Gençlik Kolu Başkanlığı’na seçildi. 1994 yılında ise Refah Partisi’nden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na aday gösterildi ve %25,19 oy oranıyla belediye başkanı seçildi. Tüm bu süreçlerde, siyasi faaliyetlerine yasaklanana dek devam eden Erdoğan, siyasete verdiği arada özel sektörde üst düzey yöneticilik yaptı.

2001 yılının Ağustos ayında, Erdoğan ve bir grup arkadaşı, AK Parti adını verdikleri yeni bir parti kurdular. Parti, 2002 genel seçimlerinde %34,6 oy oranıyla meclis çoğunluğunu kazandı ve Erdoğan, parti liderliği yasağı nedeniyle o dönem milletvekili olmadığı için 58. Hükümet’i Abdullah Gül ile birlikte kurdu.

AK Parti, Erdoğan liderliğinde girdiği bir dizi seçimde büyük bir başarı elde etti ve her seçimi kazandı. Cumhurbaşkanlığına seçildiği 2014 yılında, Türkiye Cumhuriyeti’nin halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı oldu. Ayrıca, 2017 yılında gerçekleştirilen referandumda %51,4 oy oranıyla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildi.

Son olarak, Tayyip Erdoğan 24 Haziran 2018’de gerçekleştirilen seçimde yeniden cumhurbaşkanı seçildi ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin ilk cumhurbaşkanı olarak görev yapmaktadır.