Türkiye, Kruvaziyer Turizminde Yükselişte: 2022’de 1 Milyon Yolcuya Ulaşıldı, Hedef 1.5 Milyon!

Kruvaziyer bereketi

Türkiye’nin turizmden daha fazla verim alması için çeşitlendirmeye gitmesi gerektiği belirtilmektedir ve uzmanlar kruvaziyer gemilerinin bu alanda önemli bir katma değer yarattığına dikkat çekmektedir. Türkiye, son yıllarda kruvaziyer turizmi için yapılan yatırımlar sayesinde öne çıkmıştır. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı verilerine göre, kruvaziyer yolcu sayısı 2022 yılında 1 milyonu aşarak 22 kat arttı. Ayrıca Türkiye, geçtiğimiz yıllarda 993 gemiyi limanlarında ağırlayarak bir önceki yıla göre %12 artış sağladı. Bu yıl, Türkiye’de kruvaziyer turizminin ne beklediği konuşuluyor.

Turizmcilere göre, son yıllarda yerli turistler, hem ekonomik hem de daha kapsamlı bir tatil deneyimi sağlamak için Ege ve Yunan Adalarına gemiyle gezintiye çıkmak istiyorlar. İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, Hürriyet’e verdiği demeçte, 2022 yılında Türkiye limanlarına 993 kruvaziyer gemisi ve 1 milyon 10 bin 767 yolcu geldiğini söyledi. Geçen yıla göre yaklaşık %197’lik bir artış olduğunu belirten Kıran, “2023 yılı hedefleri doğrultusunda ülkemiz limanlarına gelmeyi planlayan kruvaziyer gemi ve yolcu sayısının ise yaklaşık 1.5 milyona ulaşması bekleniyor” dedi. Kruvaziyer gemileri sınırlı bir sürede alana geldikleri için turistler tekrar uzun süreli tatillere dönmek istiyorlar ve bu da turizm sektörüne katkı sağlıyor.

Kıran, kruvaziyer turizminde öne çıkan limanlarla ilgili veriler de paylaştı. Buna göre, Kuşadası Global Port Kruvaziyer Limanı 2022’de 465 kruvaziyer gemisi ve 496 bin 211 yolcu ile birinci sırada yer aldı. İstanbul Galataport, 180 gemi ve 252 bin 26 yolcu ile ikinci sırada, Bodrum Cruise Port ise 98 gemi ve 95 bin 462 yolcuyla üçüncü sırada yer aldı. Bu yıl da, Türkiye limanlarına Çeşme, Çanakkale, İzmir, Antalya, Marmaris ve Fethiye’ye de yoğunluk olacağı düşünülüyor.

İstanbul’un kruvaziyer rotalarından bir dönem çıkmasına karşın, Karavan Turizm Cruise Direktörü ve Celestyal Cruises Türkiye Direktörü Özgü Alnıtemiz, şehrin yeniden yükselen bir trend yakaladığını belirterek, “Bu yıl sadece Galataport Limanı’na 200 gemi ve 400 bin yolcu bekleniyor. Kuşadası Limanı ise 2023’te 1000 gemi beklediğini açıkladı. Biz Celestyal Cruises olarak bu yıl Türkiye çıkışlı yaklaşık 100 sefer gerçekleştireceğiz” dedi.

Uluslararası Yolcu Gemileri Birliği (CLIA) verilerine göre, kruvaziyer seyahatinde indi-bindi yapan bir yolcu ortalama 376 dolar harcıyor. Turizmci Alnıtemiz, fiyatlar konusunda şunları belirtti: “Yerli turist için otel ve ulaşım maliyetleri yükselirken cruise seyahatleri dövizin artmasına rağmen fiyattaki cazibesini koruyor. Ayrıca yurtiçindeki tatil seçenekleriyle karşılaştırıldığında, uluslararası standartta 5 yıldızlı bir tatil konforu sunan cruise programları ekonomik olarak da avantajlı. Dört gecelik Yunan Adaları turları 399 Euro’dan, 8 gecelik Sicilya Batı Akdeniz 899 Euro’dan başlıyor.”

Vize problemine de değinen Alnıtemiz, “Sadece Yunanistan değil, diğer ülkelerde de problem yaşıyoruz. Bu sadece kruvaziyer turizmini değil yurtdışı seyahatlerini de etkiliyor. Bu süreçte Türk gezginlere, seyahatlerini planlamadan önce vizelerinin elinde olmasını tavsiye ediyoruz. Eğer vize hazırlıkları tamamlandıysa, son dakika fırsatlarından yararlanabilirsiniz” diyor.