Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile Astana’da Bir Araya Geldi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kazakistan’ın başkenti Astana’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile gerçekleştirdiği görüşmede önemli konuları ele aldı. Putin, görüşme öncesinde uzun bir aradan sonra Erdoğan’la bir araya gelmenin memnuniyetini dile getirerek, “Astana’da bir araya gelme imkânımız oldu. Tabii aslında biz sürekli temas halindeyiz. Yaptığımız telefon görüşmeleriyle ikili ilişkiler ve dünyadaki gelişmeleri sık sık ele alıyoruz. Türkiye ile ilişkimize gelince her geçen günle bir adım daha ileri attığımızı düşünüyorum. Ayrıca yakında muhakkak Türkiye’yi ziyaret etmeyi düşünüyorum” şeklinde konuştu.
Erdoğan ise görüşme öncesi yaptığı açıklamada, “Dostumla uzun süre görüşemedik. Ancak bakanlarımız ve ilgili yetkililer sürekli temas halinde. İkili ilişkilerde Akkuyu Nükleer Santralı’nın bir an önce tamamlanarak devreye girmesi önceliğimiz. Ardından Sinop’ta ikinci nükleer santral konusu var. Nükleer enerjiyi hızlı adımlarla geliştirmeyi planlıyoruz. Ayrıca doğalgaz konusunda bizim Botaş ile Rus yetkililer sürekli temas halinde. Günümüzde 25 milyar dolarlık ticaretimiz var. Ben bu rakamdan tatmin değilim. 100 milyar hedefine ulaşmak için kapasitemizin olduğuna inanıyorum. Türkiye, her yıl yaklaşık 7 milyon Rus turist ağırlıyoruz. Rusya’dan gelen turistlerin memnun kalması için çalışıyoruz. Turizmin daha da gelişeceğine inanıyorum. Ayrıca sizi en kısa zamanda Türkiye’de ağırlamayı umut ediyorum” dedi.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, görüşmede kritik konuların ele alınacağını belirterek, “İki liderin görüşeceği bir dizi konu var. Gündemde ikili ilişkiler, Filistin-İsrail meselesi, Suriye, Güney Kafkaslar ve Ukrayna konuları var. Astana liderler görüşmesinde Putin’in uzun zamandır beklenen resmi Türkiye ziyaretinin takvime bağlanması ihtimali yüksek” şeklinde açıklamada bulundu.
Akkuyu nükleer santralı konusu gündeme geldiğinde, Rusya’dan nükleer enerjiden sorumlu Rosatom Başkanı Aleksey Lihaçev, planların engellere takıldığını ancak bu engellerin aşılacağına inandığını ifade etti. Lihaçev, Türkiye’nin Sinop’ta inşa etmeyi düşündüğü ikinci nükleer santrala ek olarak, rüzgâr ve güneş enerjisi alanında işbirliği yapmayı arzuladıklarını belirtti.
İletişim Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada barışın tesisi için çaba göstereceğini, Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın önce ateşkes, ardından barışla sona erdirilmesi için uzlaşı zeminini oluşturabileceğini, iki tarafı da memnun edebilecek adil bir barışın mümkün olduğunu ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca İsrail’in saldırılarına ve Lübnan’a yönelik tehditlerine dikkat çekerek uluslararası toplumun bu konularda ciddi adımlar atması gerektiğini belirtti” denildi.
Astana’daki temaslar kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif ile bir araya gelerek bölgesel ve küresel konuları ele aldı. Ayrıca, Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi’ne katılan Erdoğan’ın, Türkiye’nin örgüte katılım sürecini değerlendirdiği belirtildi.
1996 yılında kurulan Şanghay İşbirliği Örgütü’ne Türkiye’nin diyalog ortağı olarak kabul edildiği bilgisi paylaşılırken, 2022 yılında Semerkant’ta yapılan ŞİÖ Zirvesi’nde Türkiye’nin örgüte katılma kararı aldığı hatırlatıldı.