Türkiye-Rusya İlişkilerinde Stratejik Ortaklık İlerliyor

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Moskova’da Rus-Türk İş Adamları Birliği üyeleriyle görüştü





Türkiye-Rusya İlişkilerinde Önemli Gelişmeler

Türkiye-Rusya İlişkilerinde Stratejik Ortaklık Güçleniyor

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye ve Rusya arasında stratejik ortaklık seviyesinde önemli bir ilişkinin geliştiğini belirtti. Kurtulmuş, “Türkiye-Rusya ilişkileri, bütün bu dönemsel ve yapısal bazı zorluklara rağmen iyi bir şekilde seyretmektedir, sorunları aşarak yolumuza devam ediyoruz. Tarihi ve kültürel olarak da Rusya ve Türkiye yakın iki komşu, iki müttefik olarak bugünlere kadar ilişkilerini getirdiler” dedi.

Kurtulmuş, dünyanın yeni bir döneme girdiğini vurgulayarak, çok kutuplu bir dünyanın oluşmakta olduğunu ifade etti. Küresel ve bölgesel ölçekte birçok yeni işbirliği ve oluşumun kaçınılmaz olduğunu belirten Kurtulmuş, Türkiye’nin bu süreçte kendi milli menfaatlerini önceleyerek hareket ettiğini söyledi.

Kurtulmuş, Türkiye’nin barışı ve istikrarı sağlamayı önemsediğini belirterek, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna krizinde arabuluculuk rolü üstlendiğini ve kalıcı bir barışın oluşturulması için çaba sarf ettiğini dile getirdi. Kurtulmuş, “Dolayısıyla biz Türkiye olarak bütün bölgelerdeki gerilimlerde olduğu gibi Rusya-Ukrayna arasındaki bu gerilimde de bir an evvel adil ve kalıcı bir barışın olması için elimizden gelen her türlü arabuluculuğu ortaya koymaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Dünya Sisteminin Yetersizliği Eleştirisi

Kurtulmuş, dünyada karşılaşılan en önemli sorunlardan birisinin ‘dünya sisteminin her alanda yetersizliği, çaresizliği ve fonksiyonsuzluğu’ olduğunu dile getirdi. İsrail’in Filistin topraklarında yürüttüğü saldırıları da eleştiren Kurtulmuş, bu durumun dünyada yeni bir dönemin hızla inşa edilmesini zorlayan etmenlerden birisi olduğunu vurguladı.

Kurtulmuş ayrıca, uluslararası finans sistemine yönelik eleştirilerde bulunarak, Rusya-Ukrayna krizinin küresel finans sisteminde zorluklar yarattığını belirtti. Yeni bir küresel finansal-ekonomik sistemin oluşturulması yolundaki çabaların artacağını ifade etti.

Kurtulmuş’un konuşmasının ardından iş adamlarıyla sohbet ettiği programda, Türkiye-Rusya ilişkilerinin köklü ve sürdürülebilir olduğuna vurgu yapıldı. Programa TBMM Başkanvekili, AK Parti Genel Başkanvekili, Türkiye’nin Moskova Büyükelçisi, İYİ Parti Grup Başkanvekili, Türkiye-Rusya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı ve MHP Samsun Milletvekili de katıldı.