Türkiye, Yabancı Yapımların Gözdesi Haline Geliyor

Hollywood’un platosu olduk! Yıldızlar Türkiye’den parlıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye’de gerçekleşen yabancı yapım çekimlerinin toplamını duyurdu. 2022’de 18 sinema filmi ve 215 diğer yapım olmak üzere toplam 233 yabancı yapımın Türkiye’de çekildiği belirtildi. Bakanlık, önümüzdeki dönemde Hollywood’un önemli yapımlarının da Türkiye’de çekileceğini vurguladı.

Bakanlık verilerine göre, 2022 yılında Türkiye’de 18 sinema filmi, 30 dizi film, 102 belgesel film, 46 televizyon filmi ve programı, 27 reklam filmi ve 10 müzik klibi çekildi. Türkiye’nin Argo, James Bond: Skyfall, Charlie’nin Melekleri ve Inferno gibi Oscar ödüllü ve büyük çaplı yapımlara ev sahipliği yaptığı belirtilerek, Türkiye’nin yeni yapımları da ağırlamaya devam edeceği ifade edildi.

Yeni sinema kanunu ile hayata geçirilen “Yabancı Film Yapım Desteği”nin tanıtım çalışmalarının, Türkiye’yi film çekimi için avantajlı hale getirdiği ve mekân, ışık ve işgücü açısından Türkiye’yi tercih edilebilir kıldığı da belirtildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı, büyük projeler için görüşmeler yaparken, önümüzdeki dönemde birçok önemli yapımın Türkiye’de çekilmesinin beklendiği aktarıldı.

Son olarak ünlü yönetmen Guy Ritchie’nin, 2. Dünya Savaşı’nı konu alan “The Ministry of Ungentlemanly Warfare” adlı sinema filminin çekimlerinin Antalya’da gerçekleştirildiği belirtildi. Filmin çekimlerinin büyük bir kısmının Antalya Demre’de kurulan plato ve bir bölümünün EXPO Fuar Alanı’nda gerçekleştirildiği ifade edildi. Filmin çekimleri için yaklaşık 15 milyon dolarlık bir bütçe harcandığı bildirildi.

Bunun yanı sıra, Guy Ritchie’nin yönettiği ve Jason Statham’ın başrolünde olduğu “Operation Fortune” ve Bollywood sinemasının önemli isimleri Salman Khan ve Katrina Kaif’in rol aldığı “Tiger 3” filmlerinin de Türkiye’de çekildiği belirtildi.