Türkiye-Yunanistan Gergisi: Deniz Yetkileri Gerginliği

MSB duyurdu! Son bir haftada 94 terörist etkisiz hale getirildi

Türkiye ve Yunanistan Arasındaki Gerginlikte Normalleşme Zorlu Bir Süreç İzliyor

Son günlerde, Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerde yaşanan normalleşme sürecine rağmen, Güney Ege’de kısa süreli bir gerginlik yaşandı. Yunan gemileri ve bir İtalyan gemisi, Girit ile Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki denizaltı kablo projesi kapsamında Türk deniz yetki alanına izinsiz bir şekilde girmeye çalıştı. Ankara, bu duruma karşı bölgeye beş savaş gemisi konuşlandırdı. Gerginlik tırmanırken, Yunanistan geri adım atarak Ankara’dan izin talep etti. Bu izin talebi, Yunanistan’ın Türkiye’nin deniz yetki alanlarını kabul etmesi olarak yorumlandı.

Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, konuyla ilgili olarak şunları belirtti: “Yunanistan tarafından 21 Temmuz tarihinde İtalyan bayraklı R/V IEVOLI RELLUME Kablo döşeme gemisinin icra edeceği faaliyetlere ilişkin bir kısmı Deniz Yetki Alanlarımıza giren seyir duyuruları yayınlanmıştır. Konuyla ilgili olarak tarafımızdan derhal itiraz nitelikli seyir duyuruları yayınlanmış ve Deniz Yetki Alanlarımıza giren bölgelerde çalışma yapılabilmesi için Türkiye Cumhuriyeti makamlarından izin alınması gerektiği bildirilmiştir. 22 Temmuz’da söz konusu gemi Deniz Yetki Alanımıza girmemesi konusunda uyarılmış ve gemilerimiz tarafından engellenmiştir.”

Son olarak, Milli Savunma Bakanlığı, gelişmeler doğrultusunda Yunan ve İtalyan makamlarına teşekkür ederek, bölgedeki hareketliliği yakından takip ettiklerini bildirdi.

Haberin aslını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.