Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ve Yeni Müfredatlar

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli: Yeni ders kitapları hazırlandı

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ne Göre Yeni Müfredatlar Kamuoyu Görüşüne Sunuldu

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında Ortaöğretim Genel Müdürlüğünce 9 dersin müfredatı ile Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli Ortak Metni, Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce 10 dersin müfredatı, Din Öğretimi Genel Müdürlüğünce 7 dersin müfredatının 26 Nisan’da kamuoyunun görüş ve önerisine sunulduğunu duyurdu.

Yapılan açıklamada, ilgili komisyonların gerekli tasnif ve değerlendirmeleri yaptıktan sonra yeni müfredatın Talim ve Terbiye Kurulunun onayından geçtiği belirtildi. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in onayının ardından 26 dersin yeni müfredatının, 9 Eylül’de başlayacak 2024-2025 eğitim öğretim yılından itibaren okul öncesi (anasınıfı), ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf, ortaöğretim hazırlık ve 9. sınıflarda kademeli şekilde uygulanacağı ifade edildi.

Yeni kitaplarda “bütüncül eğitim yaklaşımı” öğrenciyi zihinsel, sosyal, duygusal, duyuşsal, fiziksel ve ahlaki açıdan bir bütün olarak görmeyi amaçlarken, “geldiği medeniyetin özelliklerini taşıyan, aklıselim, kalbiselim ve zevkiselim gençler yetiştirme hedefi” doğrultusunda bilgi, beceri ve değerlerin bir arada yer aldığı ders kitapları hazırlandı.

Ders kitaplarındaki içerikler, günlük hayatla da köprü kuracak şekilde tasarlanarak öğrencilere bireysel ve işbirlikli çalışma, eğitsel oyunlar, araştırma ve proje çalışmaları gibi etkinliklerle kazandırılması hedeflendi. Öğrencilerin değerleri eylemleriyle içselleştirmelerini sağlayacak etkinliklerin kitaplarda yer aldığı belirtildi.

Yeni müfredatta yer alan 9 okuryazarlık türünün, ders kitaplarında okul öncesinden başlayarak öğrencilere sarmal bir yapı içinde öğretilmesi hedeflenirken, öğrenme yaşantılarının öğrencilerin aktif katılımlarını sağlayacak şekilde tasarlandığı vurgulandı.

Kitaplarda özgün tasarımların yanı sıra artırılmış gerçeklik ve yapay zeka destekli uygulamalara da yer verildiği duyuruldu. Ayrıca öğrenciler, kitaplarda yer alan öğretme ve öğrenme süreçlerine aktif katılım sağlayacak şekilde ölçme-değerlendirme uygulamaları ile desteklenirken, yazım sürecine akademisyenler, öğretmenler ve öğrencilerin aktif katıldığı belirtildi.