Türkiye’de Deprem Gerçeği: Yılda 25 Bin Sarsıntı Kaydediliyor

Türkiye'de saatte 4 deprem oldu! İşte en çok deprem olan iller

Uzmanlar Uyarıyor: Sismik Hareketlilik Artıyor

Gazi Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bülent Özmen, Türkiye’nin denizler dahil 1000’e yakın “diri fay” hattına sahip olduğunu ve yıllık ortalama 25 bin depremin kaydedildiğini açıkladı. Özmen, 2023’ün ilk altı ayında ise “1 Ocak-30 Haziran arasında 18 bin 191 deprem meydana geldi. Bu sayı ortalamanın üzerinde.” ifadelerini kullandı.

En Aktif Bölgeler ve Kritik Uyarılar

Muğla, Malatya, Kütahya, Kahramanmaraş ve İstanbul’un en fazla deprem yaşanan iller olduğunu belirten Özmen, “Şubat ve nisanda saatte 4, günde 100 deprem kaydedildi. 6 büyüklüğünü aşan 3 depremde can kayıpları yaşandı.” dedi. İstanbul için özellikle Marmara Denizi’nin güneyindeki fay kolunun risk oluşturduğuna dikkat çeken Özmen, “Kuzey Anadolu Fayı’nın güney kolu da İstanbul’u ciddi şekilde etkileyebilir.” uyarısında bulundu.

Marmara’da Büyük Deprem Tehlikesi

Doç. Dr. Özmen, Marmara Denizi’nde olası 7 büyüklüğündeki bir depremin, Kahramanmaraş depremlerinden 2-3 kat daha yıkıcı olabileceğini vurguladı. Ayrıca, Konya ve Ankara gibi iç bölgelerdeki levha içi fayların da aktif olduğunu, bu nedenle İç Anadolu’nun da risk altında olduğunu ifade etti. Özmen, deprem hazırlık çalışmalarının tüm Türkiye’de acilen hızlandırılması gerektiğinin altını çizdi.