Türkiye’de Hırsızlık, En Büyük Güvenlik Riski Olarak Öne Çıkıyor

Yapay zekâdan kritik analiz

Securitas, dünyanın en büyük güvenlik şirketlerinden biri olarak bilinmektedir. Şirket, küresel ve Türkiye’ye özgü güvenlik riskleri hakkında bir durum değerlendirme raporu yayınlamıştır. Türkiye’de güvenlik birimlerine iletilen 800 binden fazla bildiriden yola çıkarak hazırlanan rapor, 2023 yılında Türkiye’nin karşılaştığı en büyük güvenlik riskinin hırsızlık olduğunu ortaya koymuştur. Hırsızlık, risk bildirimlerinin %51.1’ini (408 bin) oluşturarak ilk sırada yer alırken, yangın ise %10.4 oranıyla ikinci sıraya yerleşmiştir.

Rapora göre, Türkiye’de 2023 yılında tüm sektörler arasında en yaygın risk olan hırsızlık, özellikle perakende ve endüstri/üretim sektörlerinde yoğun bir şekilde görülmektedir. Hırsızlık ihbarlarının en yoğun olduğu dönemler ise konut sektöründe yaz ayları ve tatiller, perakende sektöründe ise kış aylarıdır. Turizm sektöründe ise hırsızlık ihbarları yaz aylarında daha sık gerçekleşmektedir.

Yapay zeka analizine göre, önümüzdeki 3 ayda hırsızlık riskinin %15 azalması beklenirken, gasp ve vandalizm (kamu ve özel mala saldırı) risklerinde ise artış öngörülmektedir.

Securitas Türkiye Ülke Başkanı Murat Kösereisoğlu, “Rapora göre işletme sahipleri, makro risklere önem verirken, öncelikli olarak personellerinin güvenliği, mülkleri ve sahip oldukları değerlerin güvenliği üzerinde durmaktadırlar. Bu doğrultuda işletmeler için yerel riskler sırasıyla izinsiz giriş, hırsızlık, vandallık, yangın ve soygun olarak belirlenmiştir.” şeklinde açıklama yapmıştır.