“Türkiye’de Kentsel Dönüşüm Yasası ile Deprem Riskine Karşı Adımlar Atılıyor”

'Kentsel Dönüşüm Yasa Teklifi' Meclis'te

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Türkiye’nin depremsellik açısından yüksek bir risk taşıdığını belirterek, kentsel dönüşümün ülkenin afetlere dirençli hale gelmesinin tek çaresi olduğunu vurguladı. Güler, İstanbul depreminin ciddi bir tehdit oluşturduğunu ve bu konunun şansa bırakılamayacağını dile getirdi. Ülkede yaklaşık 6 milyon bağımsız bölümün risk altında olduğunu ve acil dönüşüm gerektiğini söyleyen Güler, bugüne kadar 2 milyon 200 bin bağımsız bölümün dönüşümünün tamamlandığını ve devam eden süreçler olduğunu açıkladı.

Güler, basın toplantısında ayrıca kentsel dönüşüm sürecindeki yargısal süreçlerle ilgili düzenlemeleri hayata geçireceklerini belirtti. “İlk inceleme ve savunma verme sürelerini kısaltmaya çalıştık. Dosyanın hızlı bir şekilde ilerlemesi için savunmaya cevap ve cevaba cevap aşamalarını kaldırıyoruz. Yürütmenin durdurulması talebine itiraz edilemeyeceği düzenlemesini getiriyoruz. Keşif yapılması ve bilirkişi raporlarının teslim edilmesi sürelerini de kısaltmayı hedefledik. Tarafların haklarının korunması için mahkemece ilk incelemeden sonra hemen keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına imkan tanıyoruz. İstinaf aşamasında kararların 2 ay içinde verilmesini sağlayacak düzenlemeler getiriyoruz. Tam yargı davaları ile iptal davalarının birlikte görülemeyeceğini hüküm altına alıyoruz” şeklinde konuştu.

Kanun teklifinde riskli yapıların tespiti ve işlemleri hakkında da açıklamalarda bulunan Güler, riskli yapıların tespitinin daha hızlı yapılabilmesi için çilingir vasıtasıyla yapılan girişimlerin izne tabi tutulacağını belirtti. Ayrıca riskli yapıların tespit ve tahliye süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla tebliğ usulünü kolaylaştırdıklarını dile getiren Güler, riskli yapıların sahiplerine mali yardım yapılabilmesine imkan sağlandığını ifade etti. Kanun teklifinde ayrıca riskli yapıların yıkılması için yapı maliklerine ek süre verilmesinin de düzenlendiğini söyleyen Güler, riskli yapılara ilişkin kararların artık salt çoğunlukla, yüzde 50+1 ile alınmasının hüküm altına alındığını aktardı.