Türkiye’de Kızamık Vakaları Artıyor: Aşı Karşıtlığına Dikkat!

Aşı karşıtlığı patlattı: Kızamık alarmı

Türkiye’deki kızamık hastalığı vakalarında ciddi bir artış yaşandığı belirtiliyor. Koronavirüs salgınının ardından aşı karşıtlığı da gündeme gelmiş ve bu nedenle eski hastalıklar yeniden görülmeye başlamıştır. Bu durum çocuklarda kızamık salgını riskini arttırmaktadır. Türk Pediatri Kurumu Yönetim Kurulu üyesi olan Doç. Dr. Kenan Barut, yaptıkları çalışmaların aşı karşıtlığının arttığını ve kızamık hastalığının Türkiye’de patladığını gösterdiğini vurguladı. 6 ay içinde sadece İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 17 kızamık vakası görülmüştür. Bu durum, Türkiye genelinde 10 binlerin bile üzerinde kızamık vakasıyla sonuçlanabilecek bir durum arz etmektedir.

Doç. Dr. Barut, “Kızamık için yüzde 95 aşılama kritik bir eşiktir. Yüzde 95’in altında bir oran büyük bir salgına neden olabilir” diyerek uyarıda bulundu. İstanbul Tabip Odası’nın düzenlediği bir basın toplantısında ise uzmanlar, kızamık hastalığının aşı ile önlenebildiğini ve son yıllarda bu sayede ölüm oranlarında azalma olduğunu belirttiler.

Kızamık salgınının nedenleri olarak aşı reddi ile kararsızlığı, göç, aşı takviminde plansız değişiklikler, bağışıklamada yaşanan bölgeler arası eşitsizlikler ve kayıt altına alınmamış nüfus gösterildi. Bu nedenlerin kızamık salgınlarına sebep olduğunu unutmamalıyız. Aşılarımızın düzenli olarak yapılması ve aşı karşıtlığı ile mücadele etmek şu an için koronavirüs salgını kadar önemlidir.