2023 Eylül ayı, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün verilerine göre son 53 yılın en sıcak 6. Eylül ayı olarak kaydedildi. Avrupa Birliği iklim değişikliği kurumu Copernicus ise Ekim ayının ortalama sıcaklığının 15,3 santigrat derece olduğunu ve 1991-2020 ortalamasının üzerinde olduğunu duyurdu. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün kasım, aralık, ocak ve şubat ayı hava tahmin raporlarına göre, hava sıcaklıkları mevsim normallerinin 1 ila 2 ile 2 ila 3 derece üzerinde seyredecek.
Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, haziran başından itibaren her ayın Kuzey Yarımkürede “en sıcak ay” olarak kaydedildiğine dikkat çekti. Çukurçayır, bu durumun küresel ısınmanın bir göstergesi olduğunu ve önümüzdeki aralık ayında benzer durumların yaşanabileceğini ifade etti. Çukurçayır, son 10 yılın en sıcak 10 yıl olduğunu ve hatta son 20 yılın en sıcak 20 yıl olduğunu söyleyerek, Türkiye’nin önümüzdeki kış aylarında mevsim normallerinin üzerinde sıcaklıklarla karşılaşacağını belirtti.
Dünya Meteoroloji Teşkilatı’nın, Mart 2023’ten bu yana devam eden El-Nino etkisine dikkat çektiğini ve bu durumun daha yüksek sıcaklıklara neden olduğunu vurgulayan Çukurçayır, Türkiye’nin de bundan etkilendiğini söyledi. Geçtiğimiz yaz mevsiminde Türkiye çapında birçok yerde sıcaklık rekorları kırıldığını belirten Çukurçayır, El-Nino’nun etkisinin hala devam ettiğini ve bu durumun 2024’ün ilk yarısında da sıcaklıkların normalin üzerinde seyretmesine neden olacağını söyledi.
Sonbahar 2023’teki sıcaklık artışının iklim değişikliğiyle bağlantılı olduğunu belirten Çukurçayır, “iklim krizi” ifadesinin yanlış olduğunu belirtti. İklimin eski düzeyine getirilmesinin mümkün olmadığını ifade eden Çukurçayır, iklimin sürekli değiştiğini ve bu değişimlerin büyük ölçüde insan faaliyetlerinden kaynaklandığını söyledi. Sera gazlarının artmasıyla her yıl daha sıcak bir yıl yaşanabileceğini vurgulayan Çukurçayır, halkın Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nü düzenli olarak takip etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.