Türkiye’de Sıcaklıklar Rekor Seviyelere Ulaştı: Tatilciler Farklı Alternatiflere Yöneliyor

Termometreler alev aldı

DÜN DİYARBAKIR TÜHAFİYELERİN SICAKLIĞIYLA KAYDOLDU: Diyarbakır, tarihinin en sıcak günlerinden birini geride bıraktı. Kentte sıcaklık 48 dereceye kadar yükselirken, sokaklar ve meydanlar boş kaldı.

TATİLCİLER ANTALYA’YA AKIN ETTİ: Antalya’da sıcaklık 40 dereceye çıkarken, nem oranı ise yüzde 12’ye düştü. Bu durumda tatilciler denize koştu. Önümüzdeki günlerde sıcaklıkta artış bekleniyor, cuma günü ise 40 dereceye ulaşması tahmin ediliyor.

ADANA’DA HAYVANLAR DA SICAKLARDAN ETKİLENİYOR: Termometreler Adana’da 52 dereceyi gösterdi. Bu durum sadece insanları değil, hayvanları da olumsuz etkiliyor. Hayvan besicileri, hayvanları sıcaktan korumak için sık sık hortumla sulama yapıyor.

SICAK HAVALAR DÜNYAYI SARMIŞ DURUMDA: Sıcaklık artışı tüm kuzey yarımküreyi etkisi altına almış durumda. Tunus’ta, çocukların sıcaktan bunaldığı gözlenirken, suya atlaması kaçınılmaz hale geldi.

UZMANLARDAN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNDE YAPILMASI GEREKENLER: Güneş ve rüzgâr enerjisine acil olarak kaynak yaratılması gerektiğini vurgulayan Deniz Demirhan, fosil yakıtlardan vazgeçilmesi gerektiğini belirtti. Evlerde ise suyun ekonomik kullanılması için temizlik sularının ayrılması öneriliyor. Profesör Dr. Levent Kurnaz ise kömür, petrol ve doğalgaz gibi fosil yakıtların kullanımının hemen bırakılması gerektiğini savunuyor.

HAVA SICAKLIĞINA KARŞI SAĞLIK BAKANLIĞI’NDAN UYARILAR: Sağlık Bakanlığı, artan sıcaklıklar nedeniyle güneşten korunmanın önemini vurguluyor. Sabah 10 ile öğleden sonra 4 arasında güneşe maruz kalmanın zararlı olabileceği belirtilirken, gölge alanlarda bulunmanın, güneş gözlüğü ve uygun giysilerle güneşe karşı korunmanın gerektiği kaydediliyor.

TATİL SEZONU YENİDEN PLANLANIYOR: Güney Avrupa, sıcakların etkisi altında. İtalya’da pazartesi günü 43 derecelik sıcaklık görüldüğü aktarılıyor. Bu durum, turistlerin tatil alışkanlıklarını değiştirmesine neden olabilir. Tatilcilerin daha serin bölgelere yönelmesi veya tatil zamanlarını ilkbahar ve sonbahar aylarına kaydırması bekleniyor. Akdeniz havzasına yönelik turistlerin sayısının ise geçen yıla göre yüzde 10 azaldığı gözlemleniyor.

DENİZ, KUM VE GÜNEŞ YERİNİ FARKLI TATİL SEÇENEKLERİNE BIRAKIYOR: Yüksek sıcaklar nedeniyle tatilcilerin deniz, kum ve güneşten vazgeçtiği, daha serin olan yayla ve orman bölgelerini tercih ettiği belirtiliyor.

2024’TE SICAKLIK REKORU KIRILACAK: Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ecmel Erlat, 2024’te “El Nino” etkisiyle dünyada sıcaklık rekorlarının kırılmasını beklediğini dile getiriyor. Özellikle insan faktörünün etkisiyle 2024’te sıcaklık rekoru kırılacağı öngörülüyor.