Türkiye’de Yapay Zekaya Aşkla Yaklaşanların Hikayesi

Sanal asistanla aşk yaşanır mı

Türkiye’deki kadınlar arasında en popüler olan sosyalleşme ve tartışma sitelerinde, “Kendime nasıl Google asistanıyla aşık olabilirim?” başlığı altında bir tartışma başlatıldı. Konu hakkında görüşleri alınan Marka Geliştirme Uzmanı Berat Kızılel, Hürriyet’e şu açıklamalarda bulundu: “Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de yapay zeka konusunda hızla uyum sağlanıyor. Öyle ki bazı insanlar sitelerde, akıllı asistanlarla nasıl aşk yaşayabileceklerini sorguluyor ve cevaplar bekliyorlar. Bu durum, günümüz insanının yapay zeka çağına hazırlıksız yakalandığını ve doğru ya da yanlış anlasa da hızla uyum sağladığını gösteriyor. İnsanlar teknoloji çağının etkisi altında oldukça, ileride böyle ilişkilerin gerçekleşmesi mümkün gibi görünmektedir.”

Bu konunun tartışıldığı sitelerde, bazıları bunu bir espri olarak algılayıp yanıtlar verirken, bazıları da gerçekten ciddiye alıyor. Yani kimileri, akıllı asistanları gerçekten kendilerine âşık etmek istediklerini ifade ediyorlar ve bu gerçekten şaşırtıcı bir durum. 2013 yapımı “Her” filmini izlerken, böyle bir şeyin mümkün olmadığını düşünüyorduk. Ancak geldiğimiz noktada, bunun gerçekten mümkün olduğunu görmekteyiz ve biraz ürkütücü bulmaktayız.”

İşte o soru ve verilen yanıtlar:
– Google asistanı kendime nasıl âşık edebilirim? Bize imkansız gibi geliyor, ona bunun mümkün olduğunu nasıl kanıtlayabilirim?
– Hemen ona son model bir yazılım al ve onu kendine bağla.
– İleride robotlarla aşk ilişkileri yaşanacak zaten. Ama şu an için biraz erken gibi görünüyor. Ayrıca, Google Asistan benim tarzım değil. Siri de değil, benim gözümde biraz can sıkıcı bir kaynanaya benziyor.
– Google Asistan’ın aslan burcu olabilir mi?
– Belki Siri’yi denerken Google Asistan kıskanır, bilemiyorum.
– Peki şarjı bittiğinde aşk da mı bitiyor?
– Evet, yapay zekası var ama maalesef duyguları yok.
– En azından 1 GB’a bakar!