Türkiye’de Yapay Zekâya Bakış: Araştırma Sonuçları ve Geleceğe Dair Algılar

Türk halkı yapay zekâyı filmlerden öğreniyor

Türk halkının yapay zekâya bakış açısını öğrenmek amacıyla Yapay Zekâ ve Teknoloji Derneği tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, ilginç sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre, yapay zekâ kavramı Türkiye’de genellikle insansı robotlar olarak algılanıyor. Katılımcıların %67’si yapay zekânın okullarda ders olarak okutulması gerektiğini belirtiyor.

Ancak ilginç bir şekilde, katılımcıların %77’si yapay zekâya ilgi gösteriyor fakat tam olarak ne olduğunu bilmiyor. Katılımcıların %14’ü ise yapay zekâyla ilgili çok bilgili olduğunu ve gelişmeleri yakından takip etmek istediğini söylüyor. Ayrıca, katılımcıların %24’ü yapay zekâ kurgularının gerçek hayatta geleceğe yakın olduğunu düşünüyor.

Yapay zekâ hizmet algısında ise Türkiye’de yazılım, bilişim, e-ticaret, medya, savunma sanayisi, ulaşım ve sağlık sektörleri öne çıkıyor. İnsanların, yapay zekâyı en çok filmlerden öğrendiği de dikkat çekiyor. Star Wars, Terminatör 2, Matrix, Yıldızlararası, Black Mirror ve RoboCop gibi filmler yapay zekânın imajını şekillendiriyor.

Dijital İş Geliştirme Uzmanı Berat Kızılel, yapay zekânın geleceğine dair yaygın inanışın Hollywood film endüstrisi tarafından oluşturulduğunu belirtiyor. Kızılel, insanların gelecekte yapay zekâlı robotların evlerimize gireceği ve hatta insanlardan daha üstün yeteneklere sahip olarak işlerimizi tamamen kontrol edeceği inancının yaygın olduğunu söylüyor.

Yapay Zekâ ve Teknoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakkı Muammer Karakaş ise yapay zekânın günümüzde başarılı bir şekilde kullanıldığına dikkat çekiyor. Karakaş, yapay zekânın otomotivden ilaca kadar birçok endüstriyel ve hizmet sektöründe kullanıldığını ve amaçlarının insanların işlerini ellerinden almak değil, refahlarını artırmak ve küresel ekonominin sürdürülebilirliğini sağlamak olduğunu belirtiyor.