Türkiye’de Yeni Eğitim Öğretim Yılı Başladı: Okullar Sevinçle Açıldı Ancak Eksiklikler Devam Ediyor

20 milyon öğrenci dersbaşı yaptı

Okulöncesi, ilkokul 1 ve lise 9’uncu sınıf öğrencileri için geçtiğimiz 4 Eylül’de başlayan Uyum Haftası, dün tüm kademelerde ilk zilin çalmasıyla devam etti. Ülkemiz genelinde toplamda 20 milyon 481 bin öğrenci ve 1 milyon 178 bin öğretmen derslerine başladı. Ortaokul 5’inci sınıf öğrencileri ve ailelerine yönelik rehberlik uygulamaları ise 11-15 Eylül tarihleri arasında yapılacak. Bu çerçevede, dün velilere okula uyum rehberi sunumu gerçekleştirildi. Bugün ise ailelere ve çocuklara okulun iç ve dış ortamı tanıtılacak. Kalan üç gün boyunca da öğrencilerle birlikte rehberlik uygulamalarına yönelik etkinlikler düzenlenecek.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, depremin vurduğu Hatay’ın merkez Antakya ilçesindeki TOKİ Şehit Ömer Faruk Adaş İlkokulu’nda yeni eğitim öğretim yılı açılışında yaptığı konuşmada, eğitimle ilgili herkesin düşüncelerini paylaştığını ve bunlara saygı duyduğunu belirtti. Tekin, “Sayın Bakanım, Yusuf Hocam, şunun yapılması gerekir” şeklindeki önermeler için teşekkür ederken, aynı zamanda bu önermelerin değiştirilmesi çağrısında bulundu. “Hadi hep beraber yapalım” diyen Tekin, öğrencilerden, velilerden, öğretmenlerden, sivil toplum örgütlerinden ve siyasetçilerden bu sorumluluğun altına girme çağrısı yaptı.

Hatay’ın İskenderun ilçesinde 6 Şubat depremlerinin ardından limana demir atan Karadeniz Lifeship Rauf Bey Yaşam Gemisi, yapılan çalışmalar sonucu Osman Ötken Anadolu Lisesi’ne dönüştürüldü. Eğitim-öğretim hayatına başlayan 472 öğrenci, aynı zamanda sene boyunca gemide yatılı olarak kalacak.

Murat Beyaz İlkokulu’ndaki açılış töreni, okulun ilk günü için İstanbul Beşiktaş’ta yapıldı. Ara sınıflardaki öğrenciler buluşmanın sevincini yaşarken, 1’inci sınıf öğrencilerinin heyecanlı oldukları gözlemlendi. Okul bahçesinde patlayan konfetiler ve çalan zillerle birlikte öğrenciler sınıflarına yerleşti.

Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerindeki deprem sonrası yaşanan göç nedeniyle yeni ders yılı konteyner okullarda başladı. Nurdağı ilçesindeki öğrenci sayısı 11 bin 525’ten 8 bin 766’ya, İslahiye’de ise 20 bin 340’tan 16 bin 652’ye düştü.

İstanbul’da 2 milyon 922 bin 96 öğrenci ve 181 bin 831 öğretmenin dersbaşı yaptığı gün, okulun ilk gününde trafik büyük bir sorun haline geldi, hatta durma noktasına geldiği bile oldu. Önceden alınan tedbirlere rağmen trafik sıkışıklığı yaşandı.

İstanbul polisi ise okul önlerinde sıkı bir denetim gerçekleştirdi. Şüpheli görülen kişi ve araçlar kontrol edilirken, servis araçları da detaylı bir denetimden geçti. Polis helikopteri ve dronlarla havadan da denetim yapıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, okulların açılması dolayısıyla öğrencilere başarılar diledi. Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “2023-2024 eğitim öğretim yılının öğrencilerimiz, öğretmenlerimiz ve velilerimiz için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Ders ziliyle birlikte okul hasreti sona eren tüm evlatlarımızı gözlerinden öpüyor, üstün başarılar diliyorum” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda öğrencileri kutladı. İlk ders zilinin çalmasıyla birlikte okul heyecanını yaşayan öğrencilerin sevincini paylaşan Emine Erdoğan, mutlu ve başarılı bir eğitim dönemi temennisinde bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, öğrenci ve öğretmenlere başarılı bir eğitim öğretim yılı diledi. Sosyal medya üzerinden yaptığı mesajında, okulların birçoğunun hazırlanamadığı ve eksikliklerin hala tamamlanamadığı eleştirisinde bulunan Kılıçdaroğlu, deprem bölgesindeki çocukların hala öğretmenlerine kavuşamadığını ve ailelerin okula başlama maliyetlerinin arttığını belirtti.