Türkiye’de gerçekleştirilen son su kuşu sayımları, bazı sulak alanlardaki kuraklık nedeniyle su kuşu popülasyonunda önemli bir düşüş olduğunu ortaya koydu. Özellikle Antalya’nın Ova Gölü Sazlıkları, Burdur’un Çorak Gölü ve Kırşehir’deki Seyfe Gölü’nün kuruması nedeniyle su kuşlarının gözlemlenmediği belirlendi. Ayrıca, Sakarya’nın Karadeniz kıyılarında, Ardahan’daki Çıldır, Aktaş ve Putka Gölleri, Kars’taki Kuyucuk ve Çalı Gölleri, Van’daki Turna Gölü ve Akgöl, Bitlis’teki Heybeli Gölü ve Ahlat Sazlığı, Ankara’daki Tuz Gölü’nde de don, buzlanma ve kar yağışı gibi nedenlerle su kuşlarının gözlemlenmediği veya sayım yapılamadığı tespit edildi.
Diğer 145 sulak alanda ise 110 farklı su kuşu türünün 2 milyon 66 bin 758 bireyinin sayıldığı belirlendi. Geçtiğimiz yıl ise 2022’de 135 bölgede 104 farklı türden 1 milyon 396 bin 369 su kuşu tespit edilmişti. Bu yıl ise sayım yapılan yer sayısı ile birlikte su kuşu popülasyonunun arttığı gözlemlendi. 2023 sayımında en fazla görülen tür, 948 bin 203 birey ile sakar meke oldu.
Bu sonuçlar, sulak alanların korunması ve kuraklık gibi olumsuz etkilere karşı tedbirler alınmasının önemini bir kez daha vurguluyor. Su kuşlarının yaşadığı sulak alanların korunması, doğal dengeyi sağlamak ve ekosistemlerin sürdürülebilirliğini sağlamak için acil bir gereklilik olarak ortaya çıkıyor.