Türkiye’den İade Edilen Kültür Varlıkları Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde Sergileniyor

Eve dönen eserler ‘Kaçış Yok’ta

UNESCO Uluslararası Kültür Varlığı Kaçakçılığıyla Mücadele Günü kapsamında, Anadolu menşeli kültür varlıklarının yurtdışından iadesi ve yurtiçinde kurtarılıp restore edilen eserler, Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde “Kaçış Yok” adlı sergide sergileniyor. Londra Heathrow Havalimanı’nda bulunarak Türkiye’ye iade edilen Herakles heykeli, İskoçya’daki Edinburgh kentinde bulunan MÖ 4. yüzyıla ait Batı Anadolu Medeniyetleri kökenli bir altın taç, Hırvatistan ve Macaristan’dan iade edilen çeşitli altın tabaklar, altın kaşıklar, sikkeler, süs eşyaları ve bronz bir ayna da dahil olmak üzere toplamda 897 eser, bir ay boyunca ziyaretçilere gösteriliyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Birol İnceciköz, serginin açılış töreninde yaptığı konuşmada, “Sadece 2023 yılında 3 binden fazla kültür varlığını ülkemize kazandırdık” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da açıklamasında, “Bugün 14 Kasım, ‘Uluslararası Kültür Varlığı Kaçakçılığı ile Mücadele Günü’. UNESCO tarafından farkındalığı artırmak amacıyla ilan edilen bu günde, Anadolu Medeniyetleri Müzemizde ‘Kaçış Yok’ sergisini düzenliyoruz. Titiz çalışmalarla bulunan bir grup eserimiz, bu sergide ilk defa vatandaşlarımızla buluşuyor. Ayrıca çizgi roman meraklıları için ‘Artemis’in Yolculuğu’ adlı kitabımızı yayımlayarak, kültür varlıklarımızın iadesi için Bakanlığımızın heyecan dolu çalışmalarını okuyucularımıza sunuyoruz.” şeklinde konuştu.