Özellikle Anadolu topraklarına özgü kara akrep, ‘androctonus turkiyensis’ adıyla uluslararası literatüre kaydedildi. Zehri dolayısıyla tıbbi açıdan büyük değer taşıyan kara akrebin panzehir üretimi için yoğun ilgi gördüğü biliniyor. ‘Hottentotta saulcyi’ ve ‘leiurus abdullahbayrami’ gibi akrep türleri ise bazı işletmelerde zehirleri için yetiştiriliyor. Bunun yanı sıra Türkiye’de akrep üretim tesisleri kurulması süreci, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yönetmelikleri ve denetimleri doğrultusunda ilerliyor.
Akrep üretim tesisi kurma süreci, bir dizi yerel ve ulusal düzenlemeye, izinlere ve denetimlere tabi olarak yürütülüyor. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmelik sonrası bu tesislerin kurulmasına yönelik çalışmalar hız kazandı. Tesis kuruluş izinleri, ‘akrep tesisi teknik şartlar’ çerçevesinde yapılan başvuru üzerine Bakanlık tarafından değerlendiriliyor. 86 tesise teknik yönden ‘proje uygunluk görüşü’ verildi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, konuyla ilgili şunları söyledi: “Ülkemizde akrep panzehirine duyulan ihtiyaç göz önünde bulundurularak uluslararası standartları da gözeterek tesis kurulumuna izin veriyoruz. Özellikle gıda, ilaç veya kozmetik ürünlerinin üretimi yapılıyorsa, ilgili kalite belgelendirme süreçlerine dikkat edilmesi büyük önem taşıyor. Akrep üretimi yapılan tesislerde elde edilen panzehir ürünleri birçok ülkeye ihraç ediliyor.”
Kaçakçılığa karşı net bir duruş sergileyen Bakanlık, doğadan izinsiz akrep türlerinin toplanmasına ve yurtdışına kaçırılmasına yönelik biyokaçakçılık olaylarına karşı önlem alıyor. 2024 yılından itibaren doğadan akrep türlerinin yakalanmasına yönelik izinleri durduran Bakanlık, bu konuda titiz bir politika izliyor. Türkiye’nin biyoçeşitliliğini korumak adına yapılan bu önlemlere uymayanlar 557 bin 212 lira para cezası ile karşı karşıya kalacaklar.”