Türkiye’nin Coğrafi İşaretli Ürünleri, Avrupa Birliği’nden Tescil Alan İki Yeni Ürünle Zenginleşiyor

Tescil tamam sıra tanıtımda... Ezine Peyniri ve Ayaş Domatesi’ne AB tescili

Ankara ve Çanakkale, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret alan iki ürün daha ekledi. Ayaş Domatesi ve Ezine Peyniri, Türkiye’nin AB tarafından coğrafi işaretle tescillenen ilk ürünleri oldu. Her iki ürünün ihracatı henüz gerçekleşmemiş olsa da, tescilin ardından üretim ve ihracatın artması bekleniyor.

Coğrafi işaretleme süreci hakkında bilgi veren Ayaş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Erdinç Polatateş, Türk Patent ve Marka Kurumu’nun AB’ye müracaat etmelerini istediğini ve Ayaş Domatesi’nin bu süreç sonucunda tescil aldığını belirtti. Şu ana kadar daha çok İstanbul ve Ankara pazarlarında satışa sunulan Ayaş Domatesi, tescilin ardından üretim ve satışın artmasını bekliyor. Polatateş, coğrafi işaretli ürünlerin satıldığı market sayısının artması talebini dile getirdi.

Ezine Ziraat Odası Başkanı Serkan Zehir ise Ezine Peyniri’nin coğrafi işaretli tescilin, ürünün tüm Avrupa’ya ihracatı için ilk adım olduğunu belirtti. Şimdiye kadar iç tüketim için üretilen peynirin ihracatının başlaması için tanıtım çalışmalarının yapılacağını ifade etti.

İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Melisa Tokgöz, coğrafi tescilli ürünlerin tanıtımının önemine değindi. Ürünlerin neden alınması gerektiğinin iyi bir şekilde anlatılması gerektiğini söyleyen Tokgöz, ülke markası yaratmadan coğrafi ürünlerin arkasında durmanın zor olduğunu belirtti.

Ezine Peyniri’nin özellikleri arasında şırdan mayası ile yapılması ve beldeye özel otlarla beslenen hayvan sütünden kaynaklanan aromaların bulunması yer alıyor. Ürün, açık sarı renkte, orta sertlikte ve kırılgan olmayan bir yapısıyla tanınıyor. Vatandaşları uyararak, Ezine Peyniri adıyla satılan ürünlerin gerçek Ezine Peyniri olup olmadığını Ezine Peynirciler Derneği’nin logosunu kontrol ederek anlamaları gerektiğini vurguladı.

Ankara Ayaş Ziraat Odası Başkanı Ahmet Erdinç Polatateş, Ayaş Domatesi’nin diğer domates çeşitlerinden farklı özelliklere sahip olduğunu belirtti. Domatesin hafif pembemsi renkte olduğu, üst kısmının dilimli olduğu, sap kısmında yedi çeltik bulunduğu ve tadının ekşimsi olduğu bilgisini verdi. Ayrıca, kabuğunun ince ve yumuşak olduğunu ifade etti.