“Türkiye’nin Hazineleri Dijital Koleksiyonu, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Google İş Birliğiyle Türk Turizmini Dünyaya Tanıtıyor”

Bakan Ersoy'dan Göbeklitepe ve Karahantepe açıklaması

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Google Arts and Culture Platformu, Türkiye’nin Hazineleri dijital koleksiyonunu Cumhuriyetin 100. yılı kutlamaları kapsamında bir araya getirerek yayınlamaya başladı. Projenin resmi tanıtımı, Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Bakan Ersoy, projenin turizmi 12 aya ve 81 ilimize yaymak amacıyla yapılan yoğun çalışmalara bir katkı olduğunu belirterek, “Türkiye gibi kültürü ve mutfağı son derece zengin bir ülkenin, bu küresel platformda yer almaması düşünülemezdi” dedi.

Bakan Ersoy ayrıca, Türkiye’nin arkeolojik çalışmalardaki liderliği hakkında da bilgi verdi. 2022 yılında 713 noktada gerçekleştirilen arkeolojik çalışmalarla Türkiye, dünyada birinci sırada yer aldı. Bugün itibarıyla ise 650 noktada arkeolojik çalışmalara devam ediliyor. Göbeklitepe ve Karahantepe gibi tarihi yerler, dünya arkeoloji çevrelerinin yakından takip ettiği önemli projeler arasında yer alıyor. Son olarak, Taş Tepeler projesi kapsamında yürütülen çalışmalarda insan ve hayvan heykellerine de ulaşıldı.

Ersoy ayrıca, projeye destek veren müze ve ören yerlerinin mutluluğunu dile getirdi. Nemrut, Göreme ve Göbeklitepe gibi UNESCO listesinde yer alan mirasların yanı sıra Ahlat Selçuklu Mezarlığı gibi önemli yerlerin de projede yer aldığını belirtti. Ayrıca, Cumhuriyet Müzesi ve diğer 20 müze ve ören yerinin “Street View” teknolojisi kullanılarak dijital ortama taşınmasından da mutluluk duyduğunu söyledi.

Son olarak, Bakan Ersoy Türk mutfağının da projede önemli bir yer tuttuğunu vurguladı. Türk mutfağının uluslararası alanda markalaşması için büyük bir potansiyel olduğunu ifade ederek, Türk mutfağının sağlıklı, geleneksel ve sürdürülebilir özellikleriyle dünya mutfaklarında öncü bir konuma geleceğine inandığını sözlerine ekledi.